Публикация

Шафран за добро зрение, енергия от дъжд

Български ученици спечелиха в Германия куп награди с проектите си.


Дали българското кисело мляко проправя път към дълголетието, може ли силата на дъжда да се превърне в електроенергия, как шафранът помага при очни болести – на тези и други въпроси отговориха с проектите си 29 ученици от столичната 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”. Те спечелиха куп награди на авторитетното немско състезание за млади учени Jugend forscht в Бон. С общо 14 разработки българските възпитаници впечатлиха жителите на града, професори от университети, специалисти и учени.

Дни след пристигането им в България учениците от немската гимназия организираха среща с родители и връстници, за да разкажат повече за пътуването и успехите си. Децата подготвиха презентация със снимки, както и дипломи за родителите, досущ като техните от Германия, за да благодарят за подкрепата. „Нашето училище беше единственото от чужбина. От две години вземаме участие, след като убедих организаторите на конкурса, който се провежда в Германия от 47 години, че в България има много талантливи, упорити и способни деца” – сподели г-н Ролф Кручина, ръководител на Немския отдел в столичната гимназия и водач на нашата група. Той също е получил награда „За силно ангажиран към творчеството и мотивирането на възпитаниците си учител”.

Истината е, че последователен труд, много търсене и креативност са вложени във финалните проекти. За да заминат всичките 29 ученици, са се правели ежеседмични срещи около 1 година.

„Горд съм с всичките си възпитаници. Лично мен ме впечатли много Петя Ангелова, която сега е в 12. клас и спечели второ място в областта „Биология”, с проекта си за действието на шафрана при очни болести” – разказа г-н Кручина. Зрелостничката сподели, че е избрала темата, защото неин приятел страда от нелечима дегенерация на ретината. „Започнах да търся нещо, което би могло да му помогне, ходих в библиотеката на Медицинска академия и случайно попаднах на стара книга с лековити средства от природата.” Момичето се свързало с Института по органична химия към БАН и намерило подкрепа за изследването си от проф. Банкова.
„За да установя дали тезата ми, че шафранът помага, е вярна, проведохме експеримент с две съученички, които имат късогледство. 20 дни приемаха с храната си по 0,14 грама шафран. След това направих ново изследване.

Сравнихме ретинограмите и се оказа, че и при двете има подобрение” – разказва Петя. За клиничните изследвания й е помогнал д-р Георгиев от МУ-София. Още миналата година проектът й бил завършен, но поради финансови причини тя не могла да замине, защото самите ученици си поемат пътните разходи и нощувките. Амбициозното момиче, което ще кандидатства медицина в Хайделберг, обаче успява да намери спонсор. Германска фармацевтична компания я поощрява за положените усилия и поема част от необходимата сума.

-brr-

Българчетата грабват още няколко награди в различни области. „С двама съученици направихме компютърна програма за деца от 1. до 4. клас, която развива логическото мислене. Програмата им подсказва верния път за решаването на математически задачи” – обясни Десислава Щерева. Проектът им спечелва второ място в областта „Математика и информатика”. „Конкурсът е за млади хора до 21 години. Имаше много студенти, следващи маркетинг, финанси и др. Някои идеи бяха наистина впечатляващи. Например бебешка количка започва сама да се направлява, ако случайно майката я изпусне. Или пък специален механизъм алармира, когато памперсът на бебето е за смяна” - добави Деси.

Трета награда в областта "Място в професионалния живот” е присъдена на Йоанна Савова и Геновева Банкова. Работата им през изминалата година се е съсредоточила върху това кой е най-ефективният метод за учене. „Участници в експеримента ни бяха ученици от 8. клас, зайците” – смеят се момичетата. Приз грабват и Калина Матеева и Ива Първанова, отборът на Богомил Георгиев и Лилия Георгиева. Специални награди са получили Димитър Димитров и Радост Петрова с идеята си за книга с готварски рецепти за смартфони. Божидар-Адриан Стефанов от 11. клас сподели: „На връщане от Боянския водопад ме наваля страшен дъжд. Помислих си, че силата на падащата вода може да се превърне в енергия”. Така той и съотборничката му разработват интересна концепция.

За полезните качества на българското кисело мляко пък решила да разкаже на германците Троя Иванова, заедно със своя съученичка. Те отишли в родопско село, известно със столетниците си, и направили анкета. Възрастните хора казали, че ядат по много кисело мляко, и то само домашно приготвено. „Стигнахме до извода, че млечният продукт определено е полезен за здравето, а дълголетието зависи и от други фактори” – каза Троя.

До известна степен пътуването на децата от немската гимназия тази година се дължи на спечелената премия от 1000 евро на миналогодишното издание на Jugend forscht. Сега учениците пак оставят същата сума. „Не бива да омаловажаваме конкурса, който за младите учени в Германия е най-важният. Работодателите гледат с добро око на диплома от такова съревнование” – акцентира Петя Ангелова. Немскоговорящите българчета са посетили германец, който преди години спечелил награда на Jugend forscht и благодарение на това днес има преуспяваща фирма, из която ги развел.



Коментари