Публикация

Първа Българо-италианска ринологична среща

Първа Българо-италианска ринологична среща

Световни имена в УНГ-хирургията ще представят паралелно нови методи на ендоскопско лечение и естетични процедури.


Първата Българо-италианска ринологична среща ще се проведе от 17 до 19 май в Пловдив. Организатор на проявата е Българското ринологично сдружение (БРС), а домакини са Медицинският факултет на МУ-Пловдив и Университетска болница „Свети Георги”. Това съобщи председателят на БРС доц. д-р Диляна Вичева, лекар в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги”.

В срещата ще се включат изтъкнати български и италиански специалисти по оториноларингология. Пристига и италианският ринолог от световен ранг в областта на ендоназалната функционална синус хирургия – Паоло Кастелново. Сред гост-лекторите ще бъдат още основоположникът на теорията за гъбичните хронични риносинуити д-р Йенс Поникау, както и д-р Никълъс Бусаба, Бостън, САЩ, който преподава в Харвардското медицинско училище и специализира в областта на носа и синусите.

Останалите специални участници са ринопластикът от Македония д-р Фродита Якимовска, проф. д-р Сергей Безшапочний от Украйна, който основно практикува нестандартни методи на лечение на остри и хронични риносинуити, и немският УНГ експерт д-р Патрик Уолф. Това обясни основният организатор на срещата доц. д-р Диляна Вичева.

Първата по рода си среща в тази медицинска област се осъществява с подкрепата на Медицински факултет – Пловдив, това съобщи неговият декан доц. д-р Николай Бояджиев. Европейската ринологична асоциация също подкрепя тази международна ринологична среща. Нейни делегати за своите страни са доц. д-р Диляна Вичева и проф. д-р Игнацио Таска, доказан виртуоз в пластиката на нос.

В продължение на два дни оториноларинголозите ще обменят опит в основни теми като острия и хроничния риносинуити; функционалната ринопластика; ендоскопската хирургия на основата на черепа и параназалните синуси; олфактологията – наука за усещания и възприятията на ароматите. Доброкачествени и злокачествени тумори, както и образната диагностика, роботиката и новите технологии също ще бъдат в центъра на докладите и презентациите.

Вторият ден е посветен основно на хирургия в реално време. Италианските УНГ специалисти Паоло Кастелново и Алесандро Варини ще демонстрират ендоназална синус хирургия върху силиконов модел. С помощта на навигационна система Storz те ще акцентират на оперативно лечение на челен синус. Ще бъдат показани и видео записи на различни усложнения, възникнали по време на операция и как да се справят ринохирурзите с тях.

-brr-

Най-модерната процедура за корекция на нос в Европа – инжектиране на субстанцията „Радиес”, също ще бъде представена по време на Българо-италианската ринологична среща. Пред присъстващите проф. Игнацио Таска ще покаже нагледно върху пациент изглаждане на бръчки и оформяне на нос. Операцията в страните от ЕС се извършва с местна упойка и отнема не повече от 15 минути на зона, напълно безболезнена е, а резултатите са мигновени.
 
Инжекциите се правят контролирано, така че да се прикрият остри извивки и неравни контури, да се повдигне върхът на носа или само да се направи по-симетричен. Процедурата се предлагана във все повече европейски клиники, коментираха домакините на проявата.

По време на Първата българо-италианска ринологична среща ще бъде показано и лечение на хабитуално хъркане и на леките форми на сънна апнея чрез ринопластика с използване на хрущялни импланти от преградата на носа. от председателят на БСОРЛХГШ проф. д-р Румен Бенчев.

На събитието ще присъстват също и 26 специализанти от България, Италия и Македония. Те ще се състезават в конкурс за най-оригинална експериментално-клинична ринологична разработка, като един от тях ще получи награда от БРС – безплатна специализация в чужбина.

Във форума са се включили доброволно и студенти-медици от Медицинския факултет на МУ – Пловдив. Те ще участват активно в интернационалното научно мероприятие, а в някои от модулите и темите ще влязат в ролята на преводачи.

 

Коментари