Публикация

Не прекалявайте с бета-каротина

Консумацията на прекалено много бета-каротин може да бъде опасно за здравето, твърдят учени.


Антиоксидантът и естествен пигмент, който дава цвят на храни като моркови, сладки картофи и някои зелени храни, се преобразува във витамин А, като храната и добавките са единствените източници на този важен елемент.

Учени от Университета в Охайо са установили, че определени молекули, които произлизат от бета-каротина, имат обратен ефект в организма: Те всъщност блокират някои действия на витамин А, който е от решаващо значение за човешкото зрение, костите и здравето на кожата, метаболизма и имунната система.

Тъй като тези молекули произлизат от бета-каротина, изследователите смятат, че голямо количество от този антиоксидант се придружава от по-голямо количество от тези враждебни молекули.

Полезните действия на витамин А се случват благодарение на активирането на стотици гени. Злоупотребата с бета-каротин може да доведе до твърде малко витамин А, тъй като позитивите в случая носят със себе си и негативите на въпросните молекули.

Учените не са против яденето на храни с високо съдържание на бета-каротин, но са длъжни да съобщят своите опасения от получените резултати, като продължават своята работа в анализиране на зловредните частици и техния произход.

Коментари