Публикация

Зъбните импланти подобряват качеството на живота

Интервю с д-р Валентин Павлов, имплантолог-хирург от Дентални клиники ЕО ДЕНТ, за съвременната дентална имплантология.


Д-р Павлов, и при хората на възраст, и при млади, но поразени от тежък пародонтит или някакви травми, нерядко се налага сложно, но нетрайно частично възстановяване или дори слагане на цяла протеза, която, колкото и да е добра, си е истински кошмар. Има ли начин да се избегне това?
Всички знаем за случаи, при които хора на възраст от 40 до 70 и все още в разцвета на силите си са загубили зъбите си в резултат примерно на агресивен пародонтит, какъвто споменавате и вие. Други пациенти в същата възрастова група все още имат някакви запазени зъби, като поддържат частични протези - повече или по-малко снемаеми. Идва обаче момент, когато някои от тези т.нар. здрави зъби стават толкова неустойчиви, разклатени, че трябва да бъдат премахнати, при което онова, което остава, вече не е в състояние да поддържа протезата на място. 

Доскоро решението беше "тотална протеза" или  възстановяване върху голям брой импланти. Тоталните подвижни протези са наистина „кошмарен сценарий”. Особено за пациентите, които, както казах, се чувстват все още млади и в разцвета на живота. Този вид протеза им дава усещането, че са остарели. Решението против такъв дискомфорт е новата концепция  SKY fast&fixed . Тя дава възможност с по-малък брой импланти да се постигне веднага неподвижно възстановяване на зъбите.

Колко време изисква процедурата, все пак говорим и за хирургични манипулации, нали? 
Основното предимство за пациентите е, че те могат да напуснат стоматологична практика с надеждно фиксирани зъби в същия ден след поставянето на имплантите. Концепцията позволява да се използва съществуващата кост и да се избегне нуждата от допълнителни хирургични процедури – например костозаместване, повдигане на синус и други. Известна като SKY fast&fixed, лечебната концепция съчетава много години на опит и знания в областта на хирургията и протезирането, както и прилагането им върху импланти. 

Уникалното при въпросната лечебна концепция е начинът, по който е определена позицията на заднитe импланти, под ъгъл в челюстната кост, което позволява дълготрайна мостова конструкция да се завинти за имплантите в същия ден. Т.е. има възможност за стабилизиране на имплантите веднага след операцията, като те се вкостяват до 3-4 месеца без проблем.

-brr-

Така чрез лечебната концепция SKY fast&fixed пациентите ще „загубят” ненадеждните си зъби, но и ще им бъдат възстановени с дълготрайна временна мостова конструкция в един и същи ден. Те могат да се приберат вкъщи след няколко часа лечебни процедури и веднага да са в състояние да се хранят, да се смеят и да се радват на живота пълноценно. Позволявам си да кажа - това e истинска победа за пациентите и вещае края на частичното или пълното подвижно протезиране. 

Сега близо 50 000 пациенти от цял свят могат да потвърдят надеждността на тази лечебна концепция. Могат да го потвърдят и нашите пациенти – че вече могат пак да се хранят и говорят спокойно, отново широко да се усмихват. Просто си връщат нормалния жизнен стандарт. 

Така и така говорим за импланти, кажете какво точно е това? 
За да се обясни по-образно какво представляват имплантите, може да бъде използвано сравнението с едно дърво: имплантът е корен, закотвен в челюстната кост. Надстройката се завинтва към импланта за подкрепа на зъбната корона – както при дървото - стволът и клоните подкрепят неговата корона. Сравнено с конвенционалните възстановявания, при използване на импланти не само ствол и корона се добавят отгоре, а се заменя и коренът.

А защо?
Подобно на корена на едно дърво, което задържа плодородната почва, имплантът стабилизира челюстната кост и я предпазва от резорбция.

Боли ли?
Тъй като този тип лечение не изисква допълнителни хирургични процедури, може да се каже, че болката впоследствие е по-малка от тази след отстраняването на мъдрец. Аз и целият ми екип в Дентална клиника ЕО Дент (www.eo-dent.com) правим операциите с опитни специалисти, анестезиолози и модерна апаратура, което намалява риска от усложнения и болка, съвременната имплантология е наистина на много високо ниво. 

 

Коментари