Публикация

Не чакайте болката в ставите да отмине!

Свикнали сме да виним за дискомфорта и болката в ставите зимата, мразовития вятър, влагата.


Но лекарите казват, че преходните сезони, в какъвто сме в момента, са най-критични за ставните болки. Клиничният опит и изследванията оспорват и друго разпространено убеждение – че младата възраст е напълно застрахована срещу „старческите болежки”. А и кой забелязва как работят ставите му, преди - при свиване или отпускане на крайник - да се яви болката? Но веднъж появила се, тя е вече сигнал за прогресиращо страдание.

Дълго преди това сме неглижирали „незначителните” симптоми, като известна скованост, особено сутрин, едва доловимо пробождане при клякане и изправяне, пукане и скърцане... Защото сме смятали, че са случайни и преходни. Това е доста наивно – ще ви каже всеки ортопед. С артрозата шега не бива – това е прогресиращо, дегенеративно хронично заболяване, при което се разрушава хрущялът, а той е телесният ни амортисьор, който поема всички натоварвания. Всъщност ошипяването, на което се дължи прищракващата болка в коленете, започва още дори преди 40-годишна възраст, като знаем, че колянната става е сред най-силно и активно натоварените. По-често болката се появява отначало в едното коляно, човек инстинктивно го щади, натоварва повече другото и разрушаването на хрущяла започва и там.

Макар наистина артрозата да е по правило част от „прелестите” на натрупаните годинки (и килограми!), нерядко с тази диагноза се сдобиват и съвсем млади хора, понякога едва прехвърлили 30-те. Най-застрашени са страдащите от нарушена обмяна и наднормено тегло, както и тези, чиято работа предполага големи и постоянни статични натоварвания, продължително време са на крак или във влажна и студена среда. Според ортопедите наследствените фактори също не са за пренебрегване и макар да не могат да се коригират, трябва да са сигнал за своевременна профилактика.

За съжаление възрастовите изменения на ставите са неизбежни, но съвременният начин на живот изправя целия костно-ставен апарат и пред допълнителни предизвикателства, които зависят в немалка степен от индивида - затлъстяване, неимоверна обездвиженост, травми, продължително лечение с кортикостероиди.

В ставния хрущял няма нито нерви, нито кръвоносни съдове. Той се храни чрез изстискване на необходимите му вещества от т.нар. синовиална мембрана – вътрешната част на капсула, - но това става само при активно движение. А ако през повечето време сме на стола, в колата или пред телевизора, няма как хрущялът да се храни. Аксиоматична е жизненоважната роля на движението за костно-ставния апарат. Но и другата крайност е опасна. При претоварване на ставите, което много младежи правят, желаейки скоростно да постигнат във фитнеса телата на идолите си, хранителната мембрана се изчерпва и хрущялът също остава недохранен, а ставата – болезнена.

Консултацията с ревматолог или ортопед още при поява на болка е задължителна. Спирането на възпалението и болката се постига в началото с нестероидни противовъзпалителни (обезболяващи) средства. Но те не бива да се приемат продължително заради възможни сериозни странични действия.

И тъй като, ако очакваме резултат, лечението на ставната болка е дълъг процес, продуктите на природна основа са за предпочитане заради своя ефект, съчетан с нулеви странични действия. Серията „Неокс”, която представлява крем и олио за втриване в болните участъци, както и капсули за вътрешна употреба, е уникална комбинация от 8 стандартизирани билкови екстракта. Тази научно разработена комбинация от напълно естествени съставки има наистина много добър ефект. Те действат и на възпалението, и на болката и не предизвикват странични действия. Подходящи са за използване и при физиотерапевтични процедури.

За комплексното лечение специалистите разполагат и с хондропротектори – препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, чиято функция е да забавят износването на ставния хрущял.

Коментари