Публикация

Как да развием положителни и здравословни навици?

Придобиването на нови навици, като отказване от цигарите или започване на редовни физически упражнение, е трудна задача. Освен желание, то изисква дисциплина и планиране.


Ето най-важните стъпки към придобиването на полезни навици:

Стъпка 1: Повишете самочувствието си. Хората, които чувстват, че играят активна роля в управлението на живота си, могат да го променят, а тези, които мислят, че всичко зависи от съдбата, условията и други хора, се чувстват нещастни.

Стъпка 2: Определете внимателно целите си. Когато се предприемат стъпки в положителна посока, е важно да се поставят цели, които са умерено предизвикателни – нито прекалено лесни, нито прекалено трудни за постигане. Ако си поставите много трудни задачи, има вероятност да се откажете скоро, а ако са прекалено лесни – да не се отнесете сериозно към тяхното изпълнение.

Стъпка 3: Правете равносметка на постигнатото. На определени интервали отчитайте до каква степен сте напреднали в начинанието. Ако видите, че напредвате много бавно, помислете дали това е така, защото не полагате достатъчно усилия, или защото целта е прекомерно трудна за изпълнение. На базата на този анализ увеличете темпото или укротете амбициите си.

Стъпка 4: Следвайте инстинктите си. Не са малко хората, които се самообявяват за авторитети по придобиването на позитивни навици. Не следвайте стриктно съветите по тези въпроси, а инстинкта си за това кое е подходящо за вас. Хората са различни и това, което дава резултат при някои, не винаги е успешно за други.
 
Стъпка 5:
Отпуснете се. Промените се постигат изключително трудно, когато човек е напрегнат. Най-важното при всяко начинание е да се отпуснете и да не сте стресирани. Изберете подходящия момент да започнете стъпките за придобиване на нов полезен навик.

Очаквайте продължение...
 

Коментари