Публикация

Щастието обича...

Неотдавна учени решиха да установят на кое място хората се чувстват най-щастливи, като проведоха допитване между 2700 души, живеещи на територията на Великобритания.


Най-честите отговори били градският парк, селските местности и морското крайбрежие.

За тях са гласували 80% от участниците в допитването, което ги прави безспорен лидер сред местата, където хората се чувстват най-добре. След това учените анализирали средното ниво на хормоните в кръвта, които се изработват в организма, когато хората се намират в градския парк, на село или на крайбрежието. Резултатите показали, че победител е плажът.

Тук положителните хормони, които отговарят за нашето здраве и добро настроение, се изработват буквално автоматично. Данните от изследването, организирано от специалисти на Европейския център по околна среда и човешко здраве, ще бъдат представени на ежегодната конференция на Британското психологическо общество.

В изследването са участвали представители на шест различни възрастови групи и според учените морското крайбрежие е победило при всички от тях. Шумът на морския прибой традиционно се асоциира от хората с такива емоции като спокойствие и умиротворение, като в същото време морският въздух въздейства благотворно върху дихателната система, успокоява нервите и даже предизвиква сънливост.Коментари