Публикация

Добрите и лошите сред плодовете

Всички плодове са полезни, но ако се опитвате да отслабнете, то консумацията им по цял ден може да се окаже малко опасна.


Поради високото им съдържание на захар (фруктозата идва от плодовете), те могат да бъдат много вредни за отслабващите.

Ето списък на „добрите” и „лошите” плодове при диета:

"Добрите"

Горски плодове: боровинки, ягоди, малини, къпини - всички те са богати на антиоксиданти и витамини. Тези малки бомби с фибри са най-хранителните и полезни плодове, които може да ядете. Имайте предвид, че те, особено ягодите и малините, са отлична добавка към меса (леки и печени на грил) и салати, затова експериментирайте! (Гликемичен индекс (ГИ): по принцип от нисък към среден – под 20).

Череши: Черешите са подобни на горските плодове според тяхната антиоксидантна стойност. Те имат малко по-високо съдържание на естествена захар, но са с много ниско съдържание на въглехидрати и са отличен източник на важни влакна. Черешите са невероятни със сирене или зелени зеленчуци. (ГИ: 22)

Ябълки и круши: Те са с ниско съдържание на захар и съдържат големи количества фибри, но не са толкова богати на антиоксиданти. Въпреки това са чудесни за удовлетворяване на жаждата за сладост. (ГИ: 38)

Праскови и кайсии:
С подобна хранителна стойност като ябълките и крушите, тези плодове са подходящи за получаването на добра доза от витамин С и фибри. (ГИ: 30+)

Смокини: Смокините са също с ниско съдържание на захар като ягодите и са пълни с фибри. Насладете се на пресните, когато са в сезон.

"Лошите"

Пъпеш:
И пъпешите, и дините са с много високо съдържание на захар (ГИ: 65, 100). Препоръчваме пъпешите като лакомство, което хапвате рядко.

Манго и папая:
Те не са толкова популярни у нас, но има хора, които ги харесват. Тези екзотични плодове не са толкова захарни като ананасите, но по-добре е да хапнете банана, защото неговият гликемичен индекс се върти около 55 и е по-добър източник на енергия.

Ананас: Ананасът е с много високо съдържание на захар, но е богат и на ценни хранителни вещества, затова може да го хапвате от време на време без да изпитвате диетични огризения.

Когато спазвате хранителен режим, е важно да знаете какво точно да хапвате, за да не гладувате. Така по-лесно ще се справите с диетата и няма да се провалите.

Коментари