Публикация

Алергии и бременност

Най-разпространените алергии при бременните жени са алергичния ринит, копривната треска и отока на Квинке.


Какъв е механизмът на възникване на алергичните реакции? В развитието на заболяването се наблюдават три стадия. Когато при майката се появи алергична реакция, тя не се прехвърля на плода, защото алергените не проникват през плацентата. Въпреки това бебето, намиращо се в утробата, изпитва върху себе си влиянието на заболяването.

Основната цел на лечението е ефективно и безопасно отстраняване на алергичните симптоми без риск за плода, като се избегне вредното действие на лекарствата.

Реакцията на пациентите при приемането на лекарства зависи от тяхното физиологично състояние, характера на патологията и вида на терапията. В този смисъл бременността трябва да се разглежда като особено физиологично състояние. Необходимо е и да се отчете, че до 45% от бременните жени имат заболявания на вътрешните органи, а от 60 до 80% редовно приемат лекарства.

Средно за периода на бременността жената приема до четири различни лекарствени препарати, без да броим витамините, минералите и биологично-активните вещества. А това съвсем не е безопасно за бъдещото дете, още повече, ако жените взимат самостоятелно решение за един или друг медикамент.

Болшинството от популярните лекарства, използвани при лечение на алергии, са противопоказни за бременни жени. Някои от медикаментите, когато се приемат в по-големи дози, могат да предизвикат възбудимост или контракции, други - да намалят теглото на новороденото или да доведат до токсично действие върху плода.

При първото възникване на алергична реакция е задължително да се обърнете за консултация към алерголог, даже ако симптомите са съвсем кратки. Трябва да се знае, че основното в лечението на алергичните състояния не е потискането с помощта на лекарствени препарати, а изключването на алергена, доколкото е възможно.

Много важен аспект на проблема е профилактиката на алергичните заболявания у още неродилото се бебе. Към профилактичните мерки се отнася ограничаване или напълно изключване от менюто на бременната жена на високо алергични продукти. Стомашно-чревният тракт е главната входна врата за алергените, проникващи в плода.

Формирането на повишена чувствителност (т.е. образуването в организма на бебето на антитела, готови при вторична поява на алергена след раждането да провокират алергична реакция) става при известна зрялост на имунната система на плода, която се достига приблизително в 22-ата седмица от вътреутробното развитие.

И още нещо - прекратяването на кърменето по-рано от четири месеца след раждането увеличава честотата на алергичните реакции няколко пъти.

Коментари