Публикация

Инвестиция в стволови клетки

За над 80 болести, много от които до миналия век се смятаха за нелечими, вече има спасение - благодарение на възможността за запазване и трансплантиране на стволови клетки.


Това е причината все повече хора да осъзнават смисъла на умната съвременна инвестиция за здраве – да замразиш стволови клетки на своето бебе - от пъпната връв или плацентата при неговото раждане. Такива дългосрочно замразени клетки могат да бъдат ползвани и за лечение на брат или сестра, на родител. При нужда и след личното решение на вече порасналото пълнолетно дете, от което са взети, да бъдат дарявани донорски или за научни цели.

Стволовите клетки са универсални, притежават „вълшебното” качество да се превръщат в различни видове специализирани клетки (нервни, кръвни, сърдечномускулни и др.). Способни са да действат като ремонтна система на организма, замествайки увредени специализирани клетки.                
                                                                              
И в България съхраняването на кръвни проби от бебето набира все по-голяма популярност. Само през 2011 г. са стотици семействата у нас, избрали за своя тъканна банка европейския център в Солун – Биохеленика. Реномираната компания е сертифицирана и работи по европейски и американски стандарти, гарантира качествено и контролирано съхранение на клетките за десетилетия, като стандарт задължително пази на две места индивидуалните замразени капсули – в своите бази в Солун и Атина. 

Разделянето се прави за двойна гаранция срещу всякакъв вид рискове, вкл. пожар, земетресение и др. Биохеленика осигурява 24 часа обучени лекарски екипи, има опит в лечението – извършила е повече от 150 терапевтични приложения на стволови клетки, има свое представителство в София, работи във всички страни от Балканския регион.

Стволовите клетки са голямата надежда на съвременната медицина, те имат доказан клиничен ефект в приложението срещу серия заболявания като левкемия, лимфома, анемии и други заболявания на кръвта, през последните години се прилагат успешно и за терапия на сърдечен удар, при травми на гръбначния стълб, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, аутизъм, терапия на диабет тип 1, разказват проф. Георгиус Колиакос и д-р Кузи Колиаку от ръководния екип на клиниката в Солун. 

От началото на 2012 г. екипът е предоставил замразен биологичен материал от стволови клетки за лечение на пациент с исхемична болест на сърцето, а преди дни – за лечение на болен с идиопатична белодробна фиброза.

Тук осигуряват автотрансплантанти – стволови клетки, извлечени както от пъпна връв, така и от плацента – специално ноу-хау на компанията. Биохоленика вече дава и втори шанс – на деца, които нямат съхранени стволови клетки при раждането, да съхранят мезенхимни – от пулпата на млечен зъб – услуга, за която също имат собствен екип вече и в София.

Инвестицията в тъканна банка Биохеленика е 18 млн. евро, центърът се простира на площ 2500 кв.м, помещенията за преработка и извличане на стволови клетки, както и базите за съхранение на контейнерите, в които клетките се пазят при минус 188 – 196 градуса, всичко тук напомня филмова фантастика. Филм – способен да връща живот. Днес, утре, след десетилетия. А главните герои тук, специалистите по криосъхранение, си позволяват да припомнят своето изречение - „По-добре е един ден да кажем: „за щастие ги съхранихме”, вместо да кажем: „само ако ги бяхме запазили...”.



Коментари