Публикация

Още за авокадото

Учените твърдят, че авокадото е отлично средство срещу остаряването и болестите.


Опитите са показали, че маслото на този плод бори свободните радикали – опасни молекули, които имат връзка както с остаряването, така и със сърдечните заболявания и рака. Те участват особено активно в митохондриите, които превръщат храната, която поемаме, в енергия.

Много антиоксиданти в плодовете и зеленчуците, като морковите и домати, се справят със свободните радикали, но те не могат да проникнат в митохондриите. Тези в авокадото обаче успяват, твърдят мексикански учени.

Свободните радикали увреждат митохондриите, при което производството на енергия спира и клетките се разпадат и умират. Нестабилните свободни радикали са естествен отпадъчен продукт на метаболизма, но може и да се генерират от фактори като замърсяване на околната среда, тютюнев дим и радиация. Те създават хаос в организма като отключват верижни реакции, които разрушават клетъчните мембрани, протеини и дори ДНК-то.

Активните съставки на маслото от авокадото обаче спират разрушителното действие на свободните радикали, които с напредването на възрастта увреждат клетките, подчертават учените.
Те установили, че маслото помага на дрождените клетки да оцелеят при излагането на високи концентрации от желязо – елемент, който произвежда големи количества свободни радикали. Изследователите от Мексико очакват опитите им да потвърдят, че действието на маслото от авокадо върху клетките на дрождите е същото и върху човешките клетки.

Съставът на маслото от авосадо е подобен на състава на зехтина, чиято широка консумация в средиземноморските страни се свързва с много ниските нива на хронични болести. Мексиканските учени очакват, че маслото от авокадо ще се прочуе като “мексикански зехтин”.
 
Изследванията в Мексико -  най-големият производител на авокадо, са доказали, че този плод намалява нивото на холестерола в кръвта и някои мазнини, които са свързани с диабета.
 

Коментари