Публикация

Позитивни, здрави и щастливи

Придобиването на нови навици, като отказване от цигарите или започване на редовни физически упражнение, е трудна задача. Освен желание, то изисква дисциплина и планиране.


Ето още няколко стъпки за придобиването на полезни навици:

Стъпка 6: Общувайте с хора, които споделят мисленето ви. Ако имате приятел или познат, който вече има навика, към който се стремите, или също като вас има желание да го придобие, шансовете да успеете са по-големи. Такова приятелство ще ви дава подкрепа, кураж и пример за подражание.

Стъпка 7: Възнаграждавайте се. Много важно е да отбелязвате напредъка в действията си и дори и да прогресирате бавно да се награждавате. Така ще повишите мотивацията и самоувереността си в постигането на целта.

Стъпка 8: Овладявайте неуспехите. Естествено и човешко е, когато се започва нещо ново, да се греши. Постарайте се да разберете защо сте се провалили и да използвате неуспеха за удвояване на усилията за постигане на целта. Никога не позволявайте на неуспехите да  нарушат самоуважението ви.

Стъпка 9: Не позволявайте да ви разколебават. Правейки усилия да внесете промени в начина си на живот, хората около вас или ще ви окуражават, или ще ви обезсърчават. Окуражаването мотивира, докато обезсърчаването натоварва и депресира допълнително. Не обръщайте внимание на негативни коментари. Повтаряйте си колко е важнен фактът, че се опитвате да постигнете някаква цел.

Стъпка 10: Не предприемайте наведнъж няколко промени. Когато решим, че трябва да направим промени в няколко отношения, ни се иска да започнем всички промени наведнъж. Този подход е лош, защото промените често се оказват трудни и стават бавно. Поставетее си за цел да промените първо един лош навик.

------------------------------------------------------
Първите стъпки може да прочетете тук.

Коментари