Публикация

Лунният елемент селен дарява здраве и красота

През 1817 г., когато шведът Йонс Якоб Берцелиус открива селена, едва ли някой му е предричал такава „кариера”.


Та неговото съдържание в земната кора възлиза едва на 0,00001%! Съвсем до неотдавна този силно отровен елемент се свързваше почти изключително с приложението му в електротехниката – в токоизправителите, фотоелементите и полупроводниците, както и в стъкларската промишленост – за обезцветяване на стъклото и получаването на т.нар. рубинови стъкла. Между другото, петте рубинови звезди на кулите на Кремъл в Москва са изработени именно от такова „селеново” стъкло.

Истински триумф за селена е изобретяването на ксерографията от американеца Карлсон Честър през 1938 г., който използвал забележителното свойство на този елемент да става електропроводим при осветяване. Наименованието на уникалната техника, дадено от професор по класически езици на Държавния университет в щата Охайо, идва от гръцките думи xeros (сух) и grapho (пиша). С това название се подчертавала принципната разлика от традиционната фотография, при която изображението се получава по „мокър” път.

Любопитен исторически факт е, че талантливият и амбициозен инженер Честър извършвал своите първи експерименти в кухнята на собствения си дом, което никак не се харесвало на съпругата му. До такава степен, че един ден, разгневена, тя напуснала семейното гнездо, превърнало се в странен хибрид между научна лаборатория и работилница. И разбира се, горко съжалявала за прибързаността си, тъй като няколко години по-късно, след много премеждия и битки, Карлсон Честър станал приказно богат – за своето изобретение получил цели 150 милиона долара!

В наши дни ксерографските машини, основаващи се на изобретението на американеца, получиха изключително широко разпространение. Ако към тях се добавят и лазерните принтери, които използват същия принцип, „авторитетът” на селена неимоверно нараства. С това обаче кариерният възход на селена не свършва, тъкмо обратно...

През последните десетилетия този елемент неочаквано се превърна в истински бестселър на фармакологията. Всичко започва с едно странно, необяснимо заболяване на сърдечния мускул, особено разпространено в китайската провинция Кешан, жертви на което стават главно млади майки и бебетата им.

След продължителни изследвания най-накрая (през 70-те години на миналия век) причината за това заболяване е установена – селенът! Оказва се, че този елемент на практика отсъства в почвата и водите, а оттам – и в храната на местното население. Доза от 100 μg (0,0001 g) селен на ден направиха истинско чудо.

След това откритие интересът към физиологичното действие на този елемент лавинообразно нараства. В резултат на многобройни изследвания, осъществени от реномирани научни колективи в целия свят, безспорно беше доказана неговата изключителна роля за човешкия организъм. Установено беше, че селенът влиза в състава на важния антиокислителен ензим с умопомрачителното название глутатион пероксидаза, който участва във фината регулация на жизнената дейност на клетките – клетъчната енергетика, обмяната на глюкозата, на елементите натрий, калий и калций, защитава от окислителна атака белтъците и липидите и т.н. 

При недостиг на този елемент възниква сериозен „пробив” в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Доказано беше, че вирусите на хепатита и на СПИН-а най-добре „прогресират” в условията на селенодефицит. Селенът участва в синтеза на молекулата на ДНК, съхраняваща наследствената информация, което го превръща във важен фактор в репродукцията на всички клетки на организма.

-brr-

Установено беше, че той спомага за „извеждането” на изключително токсичните елементи кадмий и арсен. Но и с това далеч не свършва дългият списък на биологичната активност на селена. Като мощен антиоксидант, във взаимодействие с витамините с антиоксидантно действие Е, С и каротеноидите, селенът активно участва в улавянето и дезактивирането на свободните радикали, които са основните причинители на раковите и сърдечно-съдовите заболявания.

Едно твърде интересно изследване в Русия показа, че при хора, чиято възраст е в границите от 45 до 55 или над 70 години, се наблюдава т.нар. селенова яма – твърде ниско съдържание на този елемент в организма. А именно в тези възрасти се срещат най-често споменатите заболявания... Очевидно този феномен е свързан с прекомерното натрупване на въпросните свободни радикали в организма на тези възрастови групи, което води до намаляване на нивата на селен предвид изразходването му за тяхното дезактивиране. Има убедителни данни, че селенът е ефикасен при лечение на анемия, бронхиална астма, при възстановяването на паметта, при детски церебрален паралич и т.н. Установено беше, че селенът повлиява положително функцията на черния дроб и е най-ефикасната хранителна добавка при лечение на цирозата.

Той е изключително необходим при заболявания на опорно-двигателния апарат – артроза, артрит, счупвания на костите и т.н. Селеносъдържащите препарати са едни от най-ефективните при лечение на псориазис и други кожни заболявания. При селенодефицит в комбинация с липса на цинк и фолиева киселина се наблюдава раждане на деца с вродени малформации.

Във връзка с безспорния факт, че селенът подмладява и удължава живота както на здравите, така и на болните, в развитите страни се предприе кампания на селенопрофилактика, особено за споменатите рискови групи. Тази кампания за кратко време даде удивителни резултати в скандинавските страни, където се констатира подмладяване на населението и удължаване на живота. Във Финландия вече няколко десетилетия се прилага селенизация на обработваемата почва.

Естествени хранителни източници на селен са пшеницата, броколито, доматите, кафявият ориз, бразилските орехи, яйцата, черният дроб и морските дарове. Неотдавна беше установен интересният факт, че инулинът (природен полизахарид, съставен главно от фруктоза - плодовата захар), който се съдържа в редица растения (в по-големи количества в цикорията и гулията – земната ябълка), активно участва в усвояването на селена от организма.

Ето така този рядък „лунен” елемент направи своята бляскава кариера, дарявайки здраве и младост на милиони хора на Земята.






Коментари