Публикация

5 изненадващи причини за неуспех в отслабването

Понякога стриктното спазване на диета и физическо натоварване не дават резултат и килограмите си остават същите.


Причината може да са някои навици, които нямат явна връзка с отслабването, но на практика саботират сериозните ви усилия да свалите килограми. Задайте си следващите въпроси и ако отговорът на някои от тях е положителен, може би ще откриете причината за вашия неуспех.

Винаги ли се храните "здравословно"?

Учени от Йейл са установили, че когато хората се съсредоточат прекалено върху изпълнението на някаква диета и започнат да мислят само за диетична храна, мозъкът започва да отделя по-големи количества от хормона грелин. Повече грелин означава по-силно чувство за глад и сигнал за забавяне на метаболизма. За поддържане на балансирано ниво на грелина е добре мисълта да се насочи към по засищащите продукти в диетата, например към ядките и сиренето в салатата вместо към самата маруля. Много помага и яденето на храни, които са едновременно здравословни и вкусни, като една топла супа с препечен пълнозърнест хляб.

Пазарувате ли с разплащателна карта?
Плащането в брой може да е старомодно, но проучванията на изследователи от Бирмингам показват, че хората, които пазаруват с кредитни карти, купуват значително повече нездравословни и калорични храни от тези, които плащат в брой. Те са наясно с вредата и допълнителните калории, но тъй като не усещат веднага изтъняването на портфейла, се поддават по-лесно на импулсивното пазаруване.

Мислите ли прекалено за правенето на физически упражнения?
Според ново изследване на френски учени, прекаленото съсредоточаване върху ползата от физическите упражнения може да ви накара да ядете 50% повече. Това е така, защото хората се утешават, че заради предстоящото изразходване на енергия могат да си позволят да похапнат. Избягвайте храненето преди спорт или приемайте не повече от 150 калории. Опитайте с 2 резенчета пуешко месо и пълнозърнести крекери.

Заседявате ли се дълго на бюрото?
Само след няколко часа в седнало положение организмът спира да произвежда ензима, който блокира мазнините. Ако на всеки час се изправяте и протягате, ще засилите метаболизма си с 13%, твърдят учени от Мисури. Или мърдайте през целия ден – потропвайте с крака или подскачайте върху стола, за да увеличите изгарянето на калории с 54%.

Спите ли добре?
Недостатъчният сън кара организма да премине на спасителен режим с приемането на повече мазнини и въглехидрати. Американски учени открили, че жените, които спят по-малко от 4 часа, изяждат на следващия ден по 300 калории и 21 грама мазнини  повече.

Опитайте да задоволите нуждата си от сън.  В продължение на 1 седмица си лягайте 7 часа и половина преди часа, в който трябва да станете. Ако се събудите преди това, означава че ви е необходимо по-малко време за сън. Но ако ви се спи повече, може би имате нужда от 8, дори 9 часа сън, за да станете освежени, заредени и готови да горите мазнини.

Коментари