Публикация

Безплатни тестове за хепатит С - до 11 юни

Националната кампания за превенция на хепатит С HEP HOUR официално бе продължена до 11 юни.


Допълнителният месец се налага поради големия интерес от страна на фирми и институции към опцията за тестване на работното място.

Сега кампанията обхваща и университетите в страната. Президентството и редица министерства също обявиха своята готовност да тестват служителите на работните им места и така развенчаха мита за незаинтересоваността на българина към превантивните изследания и прословутата родна пасивност.

Кампанията за безплатното тестване за хепатит С стартира с визии на известни личности от света на спорта - Стефка Костадинова, Мария Гроздева, Кубрат Пулев, Евгени Иванов и др. - които призовават всеки българин в активна възраст да се тества в една от лабораториите в цялата страна (София и Варна: СМДЛ “Кандиларов”, Пловдив: СМДЛ “Писанец”, Плевен: МЦ “Екзакта Медика”, Стара Загора: СМДЛ “Биоком 98”).

Стремежът на организаторите - пациентските организации “Хепасист” и “Хепактив”, подкрепени от Рош България, е да бъде поставен Национален рекорд по отговорност към собственото здраве. Затова всички институции и големи компании в страната имат възможност да организират ден, в който да позволят присъствие на лаборант за безплатно и анонимно тестване на своите служителители на място.

Коментари