Публикация

Войната между маслото и маргарина

Кампанията срещу маслото и млечните мазнини беше, а и все още е съпроводена от напориста реклама на маргарина, който като правило се произвежда чрез хидрогениране на растителни мазнини.


Това е химичен процес, който е съпроводен с намаление на степента на ненаситеност на растителните мазнини и превръщането им в частично ненаситени или напълно наситени („твърди”) мазнини. В резултат се получават продукти, които са много по-устойчиви срещу гранясване от изходните. Освен това са и... много по-евтини от животинските мазнини.

В наши дни световното производство на маргарин съставлява около 5 млн. тона, като на Европа се падат около 2 млн. тона. Количествата произвеждани хидрогенирани мазнини, които намират и много други приложения, са наистина колосални. За сравнение – световното  годишно производство на масло се оценява на около 6,5 млн. тона, от които около 1,8 млн. в Европа.

И точно когато в резултат на стремителния ръст на консумацията и реализираните колосални печалби производителите на хидрогенирани мазнини и маргарин щастливо и самодоволно потриваха ръце, през 1990 г. в научните среди неочаквано гръмна „бомбата”, че последните съдържат т.нар. трансмастни киселини, които са особено опасни за здравето. Според учените от Университета във Вагенинген (Холандия) транскиселините са около пет пъти по-опасни за здравето от наситените мастни киселини!

Очевидно в еуфорията от удържаната победа производителите на хидрогенирани мазнини и маргарин бяха дръпнали дявола за опашката. А това, както е известно, никак не му харесва...

Трансмастните киселини са ненаситени киселини, които са с различна от обичайната структура на ненаситените мастни киселини, широко разпространена в природата, която организмът „разпознава” и с която в хода на своето хилядолетно формиране е „свикнал”. Транскиселините се получават при частичното хидрогениране на течните растителни мазнини - процес, който, както казахме, лежи в основата на производство на маргарин и „втвърдени” растителни мазнини.

Последните се използват за получаване на неизброимо количество продукти – сладкарски изделия, всевъзможни полуфабрикати и готови храни в заведенията за бързо хранене и т.н. Ако се вгледаме в етикетите на продуктите, които купуваме, ще се уверим какви ужасяващи размери е придобило използването на хидрогенираните мазнини!

Убедително е доказано, че транскиселините се характеризират със серия негативни ефекти върху организма – повишават „лошия” и намаляват „добрия” холестерол, увеличават съдържанието на триглицериди в кръвта и пр. Вследствие на това чувствително нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Установено е, че транскиселините се намесват и в клетъчния метаболизъм, като заместват наситените киселини, което води до някои от видовете рак, както и до диабет тип II. Освен това те увеличават количеството на хормоните, известни като простагландини Е2, които засилват възпалителните процеси и потискат образуването на простагландините Е1 и Е3, които имат противовъзпалителен ефект.

Простагландините, за чието откритие през 1982 г. беше присъдена Нобелова награда, регулират редица метаболитни функции в организма и незначителни изменения в техните нива водят до промени в кръвното налягане, имунитета, алергичните реакции, съсирването на кръвта и т.н. И нещо, което сигурно сериозно ще притесни силния пол – те посягат и на най-святото – понижават мъжката сексуална мощ...        
        
-brr-
                                                  
Според един от последните доклади на Световната здравна организация количеството на транскиселините в храната не трябва да надвишава 1% от дневната енергийна потребност на организма, т.е. около 2 g. За съжаление на никоя от опаковките на храните, предлагани на нашия пазар, не е означено наличието (а още по малко – съдържанието!) на транскиселини. Нещо, което вече е практика в редица страни и позволява спазването на съответните хигиенни норми.

През 2006 г. Федералното правителство на САЩ задължи с указ всички производители да означават върху етикета количеството транскиселини, които се съдържат в съответния продукт. Като истинска беда следва да се оцени обстоятелството, че в огромната си част изкушенията, предназначени за децата, които напористо се рекламират, в огромната си част съдържат въпросните транскиселини... 

Установено е, че те се получават и при топлинната обработка на растителните мазнини – при пържене например, както и при производството на растителните масла, при което по правило се използват високи температури.

Т.е. масово използваните нехидрогенирани (течни) растителни мазнини също съдържат транскиселини. Само получените чрез студено пресоване не ги съдържат. Сериозен аргумент на противниците на хидрогенираните масла и маргарина е и наличието в тях на някои токсични метали (никел, алуминий), използвани като катализатор в хода на технологичния процес, които повлияват негативно някои ензимни системи и клетъчни функции.

Разбира се, производителите на маргарин не закъсняха с реакцията си. На пазара в развитите страни с висока култура на хигиената на храненето бързо се появиха маргарини с добавка на омега-3 киселини и на фитостероли - вещества, които имат подчертан кардиозащитен ефект, дължащ се главно на намалението на съдържанието на „лошия” холестерол.

Производителите на масло реагираха светкавично на хода на „противника”. Чрез прибавяне на варено ленено семе към храната на кравите те успяха да получат мляко и млечни продукти с повишено съдържание на полиненаситени  киселини от типа омега-3 и омега-6. Освен това неотдавнашни изседвания показаха, че маслото е най-богатият естествен източник на т.нар. свързана линоленова киселина, отнасяна към класа омега-3 киселини. Смята се, че тя помага за намаляване на подкожните мазнини и нарастване на мускулната маса, подсилва имунната система и действа антиканцерогенно. Т.е. има чудодейни свойства.

Така че битката не стихва, а напротив – разраства се, при това с невиждана сила. Защото залогът е наистина колосален. Става дума за стотици милиарди печалба. Що се отнася до учените, те играят и в двата отбора, противоборстващи на „мазния” терен, като ни внушават надеждата, че евентуална тяхна победа ще ни донесе повече здраве...

Единствената защита за нас – потребителите, пред всепроникващите и изкусителни реклами, в това число и на храни, определено вредни за здравето ни, е познанието. Добре известна е максимата: „Информиран, значи защитен”. В случая – само предупреден.


 

Коментари