Публикация

Вредни за храносмилането храни

Теоретично организмът би трябвало да смила всяка храна, но заради начина на обработка и приготвяне на храните стомахът не винаги реагира добре на всичко, което поемаме.


Разумно е да избягваме някои храни, като например мазните, за да не разстройваме стомасите си. За щастие има храни, които улесняват храносмилането.

Ето кои храни влияят зле на храносмилателния процес:
 
Много мазни и пържени храни

Както мазните, така и пържените храни могат да причинят киселинен рефлукс и парене в стомаха. Мазните храни може да са причина за безцветните изпражнения, или така наречената стеаторея.

Това обезцветяване е резултат от обилните мазнини във фекалиите. Хората, които страдат от синдрома на раздразнените черва, трябва да странят от храни с високо съдържание на мазнини, включително масло и сметана.
 
Люти чушлета

Тези чушлета могат да раздразнят езофагуса и да предизвикат пареща болка в стомаха. Това може да създаде проблем за хора, които страдат от синдрома на раздразнените черва, или за тези с хронично парене в стомаха.

Млечни продукти
Организмът има нужда от калций, а той се доставя най-лесно с млечните продукти, като мляко и сирене, но при хората с непоносимост към лактозата те могат да причинят диария, газове, подуване на корема и колики.

Непоносимост към лактоза имат хората, чиито организъм не произвежда достатъчно количества от ензима, който разгражда лактозата.

Алкохол
Алкохолът отпуска организма, но за съжаление отпуска и езофаговия сфинктер. Това може да доведе до киселинен рефлукс или парене под лъжичката. Пиенето може да предизвика възпаление на стомашната лигавица, да наруши образуването на някои ензими и да попречи на усвояването на хранителни вещества.

Прекаляването с алкохола може да причини диария и колики. Умереното приемане на алкохол няма да раздразни храносмилателния ви тракт, ако не страдате от смущения в тази област. Лекарите допускат приемането на 2 питиета на ден за мъжете и едно за жените.

Горски плодове
Горските плодове са много полезни, но тези с много ситни семки могат да създадат проблем на хора, които имат дивертикули -  джобове, които се образуват в дебелите черва и които се възпаляват или инфектират. Ако забележите, че семките, включително слънчогледовите и тиквените, дразнят червата ви, се откажете от тях.

Шоколад
Изследване показало, че шоколадът може да създаде проблеми за страдащите от синдрома на раздразнените черва или от хроничен запек. Понякога обаче проблемите възникват не от шоколада, а от млякото, което се съдържа в него, например при хора с алергия към млякото. Освен това в шоколада има кофеин, който понякога стимулира колики, подуване и диария.
 
Кафе, чай и безалкохолни напитки
Кафето, чаят и газираните напитки не само разхлабват прекалено сфинктера на езофагуса, който предпазва стомаха от киселини, но понякога действат като диуретици и могат да причинят диария и колики. Кофеиновите напитки създават проблеми особено на хора с   гастроезофагеална рефлуксна болест.

Царевица
От една страна царевицата е полезна, защото съдържа фибри, но от друга тя съдържа и целулоза – вид фибри, които се преработват трудно от човешкия организъм, защото в него липсва необходимия за това ензим.

Нашите предци вероятно са я преработвали по лесно, защото зъбите им са били по-големи и по-силни. За да се избегне образуването на газове и болки в корема, царевицата трябва да се дъвче по-дълго.
 

Коментари