Публикация

Сексуална умора?

Едва ли много хора се замислят, че отдавна известният феномен на пролетната умора оказва влияние и върху сексуалния живот.


При обща физическа и психическа отпадналост (особено характерна за сезона), чувство за претоварване и всекидневен стрес в работата или у дома най-лесно изглежда да изоставиш ласките с любимия човек. Познатото от по-старите български филми „Не сега...” като отговор на поканата за интимност се разиграва с пълна сила в много домове на ХХІ век. Според сексолозите една от причините за това е именно преумората, гоненето на кариера и хроничният стрес.

Учените по принцип не обичат понятието „сексуална умора”, защото сексът не е тежък физически труд, от който можеш да се изтощиш. Друг е въпросът, ако човек има някакво общо хронично заболяване, което може да влияе на потентността. Например сърдечно-съдови проблеми или диабет. Но това е съвсем различна тема. Ако говорим за напълно здравите хора, за да са във форма, включително по отношение на сексуалните си възможности, те трябва да са физически и психически в добра кондиция.

А когато натовареното всекидневие, стресът, неприятностите дойдат в повече, един от резултатите е загубата на желание (а не толкова на възможност) за секс. Точно в такива периоди при мъжете се появяват тези случайни „засечки” с липса на ерекция или бързо свършване, които рефлектират неприятно и при двамата партньори.

В случая не става въпрос за трайна полова немощ, а за естествена последица от преумората, свързана с претоварения живот. И така се завърта нещо като порочен кръг, защото стресът препятства секса, а проблемите в леглото допълнително усилват стреса.

Иначе нищо не разтоварва по-добре от едно пълноценно еротично преживяване. То дава физическа наслада, но и възможност за много добра комуникация между партньорите, за положително емоционално натоварване.

-brr-

Този процес има и съответните чисто физиологични обяснения. При сексуалното общуване се отделя голямо количество ендорфини, известни като хормоните на щастието. Това прави човек много по-ефективен и в останалите му дейности.

Много е важно, когато човек се почувства уморен, включително и сексуално, да потърси възможност да възстанови и активизира интимните отношения със своя партньор.

Част от нашенската митология е свързана с извънредните сексуални способности на нацията, но за съжаление сме хора като всички останали. Да не говорим, че мнозинството от активните хора у нас са далече от разбиранията за здравословно хранене, редовна физическа активност и нормален режим на работа и почивка.

Характерна черта за повечето ни сънародници е песимизмът. А всички тези неща имат отношение към здравето и респективно към сексуалната активност. Затова по-скоро не сме много облагодетелствани спрямо други народи.

Когато практически здрави мъже са получили функционални смущения в ерекцията, включително и при обща преумора, организмът има нужда да бъде подкрепен. Важно е да се използват средства, даващи приток на енергия по чисто физиологичен механизъм, какъвто например е сарженорът. Той съдържа два абсолютно безопасни и много ефективни природни компонента: аминокиселините L-аргинин и аспартат, имащи свойството да подобряват функцията на мозъка и да дават бърза енергия.

Чрез тях човек става по-ефективен и при интелектуалните занимания, и при физическите си активности. Този препарат освобождава съединението азотен диоксид, а това е един от основните медиатори за получаване на добра ерекция.

Освен това здравите хора трябва да преодоляват умората не с лежане у дома, а със спорт и движение, както и със занимания, различни от всекидневните. По-малко, но качествена храна също е от значение за преодоляването на умората през пролетта.


Коментари