Публикация

Първа Българо-Италианска ринологична среща

Световни имена в УНГ-хирургията ще се включат в започващата на 17 май в Пловдив Първа Българо-Италианска ринологична среща.


Организатор на проявата е Българското ринологично сдружение (БРС), а домакини са Медицинският факултет на МУ-Пловдив и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги”.

Това съобщи председателят на БРС доц. д-р Диляна Вичева, лекар в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги” и координатор по международните взаимоотношения и проекти към Медицински факултет на МУ – Пловдив. Форумът ще бъде официално открит утре от кмета на града инж. Иван Тотев и почетния консул на Италия Джузепе ди Франческо.

В продължение на два дни оториноларинголозите ще обменят опит в основни теми като острите и хронични риносинуити; функционалната ринопластика; ендоскопската хирургия на основата на черепа и околоносните синуси; олфактологията – наука за усещания и възприятията на ароматите. Доброкачествени и злокачествени тумори, както и образната диагностика, роботиката и новите технологии също ще бъдат в центъра на докладите и презентациите.

Вторият ден е посветен основно на хирургия в реално време. Италианските УНГ специалисти Паоло Кастелново, Енцо Емануели,  Алесандро Варини и Никълъс Бусаба от Бостън – САЩ ще демонстрират трудни случаи за ендоназална синус хирургия. Те ще акцентират на оперативното лечение на челен синус с помощта на навигационна система Storz. Ще бъдат показани и видео записи на различни усложнения, възникнали по време на операция и как да се справят ринохирурзите с тях.

Най-модерната процедура за корекция на нос в Европа – инжектиране на субстанцията „Радиес”, също ще бъде представена по време на Българо-италианската ринологична среща. Пред присъстващите италианският ринолог Игнацио Таска ще покаже нагледно върху пациент изглаждане на бръчки и оформяне на нос.

От българска страна председателят на БСОРЛХГШ проф. д-р Румен Бенчев ще демонстрира лечение на хабитуално хъркане и на леките форми на сънна апнея чрез ринопластика с използване на хрущялни импланти от преградата на носа.

В ринологичната среща ще се включат изтъкнати български и италиански специалисти по оториноларингология. Пристига и основоположникът на теорията за гъбичните хронични риносинуити д-р Йенс Поникау от Бъфало, САЩ, както и неговият колега д-р Никълъс Бусаба от Бостън. Последният преподава в Харвардското медицинско училище и специализира в областта на носа и синусите.


Коментари