Публикация

Профилактиката - най-добрата превенция

Всяка година над 3800 жени у нас заболяват от рак на млечната жлеза, като 1200 от тях не успяват да се преборят с болестта.


Резултатите са още по-стряскащи, като се има предвид, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 97% от случаите. Как да се предпазим и има ли ефикасни методи за превенция?

Фамилна обремененост, нездравословен начин на живот, стрес, тютюнопушене са част от факторите, съдействащи за появата на коварната болест. Здравословният и активен начин на живот са предпоставка за доброто състояние на човешкия организъм. Редица храни могат да намалят риска за развитие на заболяването. Ретиноевата киселина (съдържа се в морковите, картофите, доматите и др. зеленчуци) пречи на развитието на раковите клетки. Такова действие имат и суровите ядки и фибри благодарение на съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли.

Тъй като причината за рака на гърдата не е известна, заболяването все още не може да бъде предотвратено, но може да бъде ранно диагностицирано, което, заедно с прилагането на правилното лечение, увеличава шансовете за успешен изход.

Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за превенция. За всяка дама се препоръчва самопреглед вкъщи пред огледалото. След 20-годишна възраст (до 35-40 години) е уместно да се започне с ехографско изследване (безвреден, безопасен и бърз метод), последванo от консултация със специалист.

За жените след тази възраст съветът е да се осъществяват периодични мамографски прегледи. Те са златен стандарт за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Ехографията и мамографията са взаимно допълващи се методи, които трябва да се използват във всички случаи за отхвърляне или доказване на заболяването.

Различните школи препоръчват мамографията да се повтаря на две-три години, а при дамите, при които има наследствен риск, съветът е тя да се прави ежегодно.

Все повече усилия и средства се ориентират към ранната диагностика и профилактика и все повече жени се възползват от възможностите за преглед. Това е в резултат на широката медийна кампания, на достъпната информация в интернет, на познанията на лекарите и осъзнаването, че ранната диагностика на рака на млечната жлеза е определяща за успеха на лечението.
С подкрепата на много институции, както и на големите фармацевтични компании, проведената навреме профилактика на това социално значимо заболяване вече е факт и показва отлични резултати.

Вече 11 години фармацевтични компании, българската онкологична общност, Фондация „Борба с рака”, Националният раков регистър и пациентските асоциации, обединени под мотото „Заедно за здравето на жената с любов!”, ежегодно организират акции в подкрепа на ранното откриване на заболяването и за разгръщане на Национална скринингова програма.


Коментари