Публикация

Пролетта, кожата и красотата

Пролетта е сезон, който поставя на изпитание кожата.


Върху вида и здравето й оказват влияние резките промени на атмосферното налягане, температурата, силата на вятъра, влажността, слънчевата активност. Поради тази причина кожата се нуждае от непрекъснати грижи и специално внимание.

Наред със стандартните процедури, взискателните жени се ориентират към по-радикални мерки, като дълбок химически пилинг, дермабразио, електроепилация, инжекции с колаген или ботокс и т.н. Но понякога вместо желания резултат върху кожата им се появяват пигментни петна, премахването на които невинаги е лесно.

Въпросът е доколко процедурите травмират кожата. Понякога те са достатъчни, за да активират защитната система и да се ускори синтезът на меланин с всичките произтичащи от това последици.

Важно е да се знае, че хиперпигментацията може да бъде предизвикана от:

- процедурите, които изтъняват роговия слой – всички видове химически пилинг, лазерна шлифовка, дермабразио;

- процедурите, съпровождащи травмирането на кожата – подкожни инжекции, въвеждането на имплантируеми материали, почистването на лицето при акне, пластичните операции;

- всичко, което предизвиква раздразване на кожата.

Как да се предпазите:

- Не пренебрегвайте препоръчваната подготовка на кожата - приема на антиоксиданти, използването на кремове с ултравиолетова защита и средства, потискащи синтеза на меланин.

- Не прекратявайте използването на UV филтри по-рано от задължителния срок.

- Избирайте най-малко травмиращи кожата козметични процедури.

- Ако приемате лекарства, консултирайте се с лекаря, дали те не повишават чувствителността на кожата към слънце. Избягвайте екстракт от жълт кантарион, той е фотосенсибилизатор, както и кремове, съдържащи бергамот или цитруси. Фотореактивни вещества може да се съдържат още в дезодорантите и антибактериалните сапуни.

- След процедурите, водещи до намаляване дебелината на епидермиса, е необходимо да приемате препарати, които защитават кожата от увреждащи фактори и ускоряват възстановяването й.

За съжаление процедурите, целящи да променят кожата в добра посока, често се приемат от клетките й като истинска агресия, на която те отговарят с възпаление или активен синтез на меланин. Рискът от развиване на хиперпигментация е особено голям през пролетта, когато кожата все още не е готова за среща със слънчевите лъчи.

Затова, преди да планирате разкрасителните процедури, вземете всички предпазни мерки, които ще ви позволят да избегнете усложненията.

Коментари