Публикация

Естествени помощници вкъщи

Те са на една ръка разстояние в кухненския шкаф и при неголеми замърсявания могат да заместят химикалите.


Освен че са алтернатива за поддържането на всекидневната чистота в жилищните помещения, естествените продукти са безвредни за децата и домашните любимци.

За прозорци и огледала

Виненият оцет е много подходящ за основното чистене вкъщи, защото има същите свойства като препаратите на хлорна основа – киселината му изтребва вирусите и бактериите. Освен това премахва петна и мазнини, почиства водни контейнери и някои метали. Използва се активно като обезмирисител и ликвидатор на варовикови отлагания. След избърсването на повърхностите с кърпа, навлажнена с разреден бял винен оцет, помещенията ухаят на свежо. Едно от най-честите му приложения е като добавка във водата за миене на прозорци.

Приложение: За почистване на засъхнали петна от сапун по плочките и стените на душкабините загрейте 200 мл оцет и половин чаша сода до пълното им разтваряне и според повърхността търкайте с гъба или домакинска четка. За избърсване на прах с антистатичен ефект смесете 100 мл оцет с една супена лъжица  зехтин в шишенце, после раздрусайте до получаване на емулсия. Малко количество върху мека кърпа  ще освободи дървените ви мебели за продължително време от прахта и ще ги излъска. За почистване на силно замърсени подове от теракота и камък разтворете в кофа с топла вода чаша оцет и добавете малко течен сапун. Сипете четвърт чаша оцет при последното плакнене на пералнята за омекотяване на тъканите.

За порцелан, съдове и санитария
Каменната сол върху меката страна на домакинската гъба изчиства много добре вътрешността на чашите от петна от чай или кафе. Този естествен абразив се разтваря във вода и почиства лесно гърба на захабените порцеланови съдове. Също толкова ефикасна е и при санитарията и плочките в банята.

Приложение: Равни количества сол и сода полират идеално кухненската мивка от инокс. Сол, разтворена в лимонов сок, почиства и излъсква медни бижута и декорации, а разтворена в оцет – предмети от месинг. Тенекиени и калаени съдове се почистват много добре от ръждата с парче картоф, наръсен със сол. За да почистите вълнените килими и да унищожите евентуално яйцата на бълхи или молци, наръсете добре със сол, втрийте упорито с твърда четка и изтупайте или изсмучете с прахосмукачката.

За фурни, тапицерии и канали
Содата бикарбонат е полезна за всички помещения на дома – неутрализира киселините, излъсква, без да надрасква, почиства канали и премахва мазнини. Освежава хладилника, килимите и тапицериите.

Приложение: С малко сода върху кухненската гъба можете да лъснете до блясък кухненската мивка от алпака или да унищожите петната от кухненския плот. Ефектът се засилва, ако добавите оцет – когато каналът пропуска трудно или мирише, сипете половин чаша сода и залейте с чаша оцет. След като кипенето спре, залейте с кана гореща вода. Засъхналите нагари около котлоните и във фурната се премахват, като разтворите добре от финия прах в гореща вода и обилно намажете повърхностите. Загорелите домакински съдове се оправят най-лесно, като дъната им се наръсят със сода, залеят се с вода и се оставят на котлона да поврат леко няколко минути. След изстиването би трябвало да ги измиете съвсем лесно. Содата, добавена в препарат за почистване, засилва многократно ефекта от него. Ако напоите гъба с препарат за почистване и го наръсите със сода, ще получите суперабразив за изтъркване на силно замърсени вани и подове. Малка  отворена кутийка със сода в хладилника или фризера ще отнеме неприятната им миризма.



Коментари