Публикация

Колко вредна е пържената храна?

Количеството на консумираната мазнина не оказва влияние върху здравето на сърцето, твърдят специалисти.



Испанско изследване анализира хранителните навици и готварските методи на 40000 души на възраст между 29 и 69 години в рамките на 11-годишен период.

Участниците е трябвало да опишат какво ядат и как приготвят храната си – дали варят, пържат, пекат продуктите.

Никой от доброволците не е имал сърдечно заболяване преди началото на проучването, но в края имало 606 ситуации, свързани с кардиологичен проблем и 1134 смъртни случаи.

Учените не открили връзка между количеството на консумираните мазнини (за готвене) и повишаване на риска за сърцето, но те поясняват, че откритието не означава да се тъпчете всеки ден с пържени картофи и други мазни изкушения. Експертите се обединяват около теорията, че пърженото не е непременно вредно за сърцето.

Испанците използват зехтин или слънчогледово олио (ненаситени мазнини) при пържене, а не масло, мас или палмово масло. Пържената храна е и по-калорична, защото продуктите абсорбират мазнините, което може да доведе до увеличаване на нежеланите килограми.

В страните по Средиземноморието се консумират много пържени храни, но и се използва предимно зехтин и слънчогледово олио. Там учените не са открили повишаване на случаите на сърдечни заболявания вследствие на приемането на пържени ястия.

Изследванията са публикувани в British Medical Journal.


Коментари