Публикация

За бирата и здравето

За бирата и здравето

Международни проучвания показват, че умерената консумация на бира може да намали риска от диабет и метаболитен синдром.


Той се характеризира със затлъстяване, увеличаване обиколката на талията, инсулинова резистентност, завишени нива на триглицеридите и на кръвната захар на гладно, високо кръвно налягане, намаляване на добрия холестерол HDL. Всички тези фактори повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. 

Освен това ниската консумация на бира може да ограничи риска от появата на диабет тип 2, който се дължи на намалената чувствителност на инсулина към захарта. Този хормон трябва да разгражда глюкозата в тялото. Понякога обаче той става резистентен. Бирата повишава чувствителността на инсулина и така намалява риска от появата на диабет.

 

Някои диетолози препоръчват да се консумират храни с ниско гликемично натоварване, което се свързва с наличното съдържание на въглехидрати в храните. Бирата има ниско до средно гликемично натоварване, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко. Увеличават се доказателствата, че малката до умерена консумация на нискоалкохолни напитки се свързва с намаляване на риска от метаболитен синдром.

В подкрепа на тези резултати е изследване, проведено от испанските учени д-р Рамон Еструч и д-р Роза Ламуела от Университетската клиника на Барселона и Института по здравеопазване Карлос III в Мадрид. Те тествали 1249 мъже и жени над 57-годишна възраст, които се придържат към средиземноморската диета и консумират от 1 до 3 стандартни питиета бира дневно. Те не само не напълнели, но дори в отделни случаи отслабнали.  Поради нискокалорийното съдържание на бирата (43 калории на 100 милилитра) процентното съотношение на мазнини към телесната маса също се понижило. 

 

До сходни изводи стигат и швейцарски учени след проведено изследване с 6172 мъже и жени на възраст между 35 и 75 години. Основната му цел била да установи каква е връзката между консумацията на алкохол и симптомите на метаболитния синдром и диабета. За да са максимално достоверни резултатите, приемът на алкохол на всеки един от участниците в проучването е установяван с биохимични тестове.

Въз основа на получените данни учените стигат до заключението, че най-малко предразположена към диабет и метаболитен синдром е групата на участниците с ниска консумация на алкохол в сравнение с въздържателите и консуматорите на много големи количества. Резултатите са публикувани в списание Diabetic Medicine – едно от водещите в света за клиничен диабет. 

Коментари