Публикация

Полезни храни за храносмилането

Теоретично организмът би трябвало да смила всяка храна, но заради начина на обработка и приготвяне на храните стомахът не винаги реагира добре на всичко, което поемаме.


Разумно е да избягваме някои храни, като например мазните, за да не разстройваме стомасите си. За щастие има храни, които улесняват храносмилането.

Ето кои храни влияят добре на храносмилателния процес:

Кисело мляко
В стомаха има трилиони полезни бактерии, които помагат на храносмилането. В йогурта има някои видове от тях. Той съдържа бактерии, които възстановяват нормалната флора на храносмилателния тракт. Избирайте йогурт с етикет, на който пише “ живи и активни култури”.

Нетлъсто месо и риба
Ако не сте вегетарианци, яжте пиле, риба и други постни меса. Те се преработват по-лесно от един сочен стек, например. Червените меса имат повече мазнини. Освен това постните меса не се свързват с увеличаване на риска от заболяване от рак на дебелото черво както мазните червени меса.

Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни, като пълнозърнест хляб, овесени ядки и кафяв ориз, са богат източник на фибри, които помагат на храносмилането. Организмът има нужда от 20-30 грама фибри на ден. Фибрите засищат и понижават холестерола, но могат да предизвикат подуване, газове и други проблеми при хора, които се хранят бързо. Те трябва да се поемат бавно. Зърнените храни са вредни за хора, които страдат от непоносимост към глутеини.

Банани
Бананите възстановяват нормалната функция на червата, особено при диария. Те възстановяват електролитите и калия, които се губят при разстройство. Освен това бананите съдържат много фибри, които помагат на храносмилането.

Джинджифил
Тази подправка се използва от хиляди години срещу гадене, повръщане, морска болест, сутрешно повдигане, газове, липса на апетит и колики. Тя обаче трябва да се консумира с мярка, защото поемането на големи дози може да даде обратен ефект, например приемането на повече от 2 до 4 грама джинджифил на ден може да предизвика парене в стомаха.

 

Част 1  - Вредни за храносмилането храни

Коментари