Публикация

Оптимизмът пази сърцето

Позитивната нагласа към живота намалява опасността от сърдечно-съдови проблеми. Щастливите оптимисти имат по-нисък риск от инсулт или кардиологичен инцидент, твърдят учени от Харвард.


Позитивните хора, участвали в проучванията, може да са били като цяло здрави, но учените смятат, че оптимистичната гледна точка играе роля в намаляването на рисковите фактори за сърцето – високо кръвно налягане, холестерол, стрес, депресия и т.н.

Радостта и удовлетворението от живота се асоциират с намален риск от сърдечно-съдови инциденти независимо от възрастта, социалния статус, теглото и др. опасността била с 50% по-ниска сред оптимистите.
 

Някои скептично настроени експерти обаче твърдят, че тези наблюдения са вследствие на по-добрите навици на позитивните хора, а не на житейските възгледи. Тези индивиди по-често спортуват, хранят се правилно, което също оказва ефект върху здравето.

Независимо какъв ще бъде резултатът от този спор ние ви препоръчваме да гледате на живота по-позитивно, защото когато чашата е наполовина пълна е винаги по-добре, отколкото ако е наполовина празна.

Коментари