Публикация

Нещо сладко...

В самото наименование „торта” има нещо тържествено, а понякога тя е част от имиджа на събитието. Затова световната кулинарна общност се е обединила около няколко емблематични за съсловието торти, които са чест за всяка трапеза. Кои са най-популярните от тях?

„Наполеон”
Съществуват две версии за произхода на тортата. Първата гласи, че Жозефина спипала Наполеон да шепне в ухото на придворна дама. Императорът не се смутил и заявил, че се интересувал от тайна рецепта за нов десерт. Жозефина, естествено, не му повярвала, но поръчала на придворния сладкар да направи тортата по съставките, които споделил съпругът й. Новата торта се оказала изумителна. Така получила названието си „Наполеон” в чест на императора. Историческата версия е по-прозаична. През 1912 г. Русия празнувала сто години от края на Отечествената война. Сладкарите в Москва направили многопластова торта с обилен крем и във формата на триъгълна шапка. „Наполеон” бързо се превърнал в хит сред сладкарите.
 

„Сахер”
Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня и една от най-популярните в света. Изобретена е от австриеца Франц Сахер, който на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. През 1832 г. той нарежда да се направи необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц Сахер се заема със задачата и създава неповторима торта с шоколадови блатове и сладко от мандарини, покрита с шоколадова глазура. Гостите са зашеметени, а тортата прославя името на създателя си по целия свят.
 
„Естерхази”
Друго бижу на виенската кухня, особено известно в Унгария, Германия и Австрия. Отличителното при тази торта е тънката шоколадова паяжина върху бяла глазура. Тортата е кръстена на унгарския министър на външните работи Пал Антал Естерхази. Историята не дава еднозначен отговор за това дали той е неин автор, или просто много я е обичал. Някои източници твърдят, че тя е създадена от придворния му готвач за рождения ден на сина му.

-brr-

”Линц”
Най-вкусната австрийска торта обаче е може би „Линц”. Изумителното бадемово изкушение е създадено преди повече от 300 години. Последната и окончателна рецепта е разработена от баварския сладкар Йохан Конрад Фохел, който се преместил да живее в гр. Линц. Хората толкова обикнали тортата му, че го направили почетен гражданин и дори кръстили улица на негово име.

„Добуш”
Унгарските сладкари подарили на света знаменитата торта „Добуш” по времето, когато все още съществувала Австро-Унгария и работели съвместно с австрийските майстори в кухнята. През 1885 г. на национална изложба за сладкарски изделия Йозеф Добуш създал своя шедьовър – торта от 5 бисквитени блата и един карамелен с шоколадов крем, която не се разваля минимум 10 дни. Рецептата си той публикувал едва през 1906 г., когато се пенсионирал. В съвременна Унгария правят десерта по оригиналния начин. „Добуш” е любимата торта на австро-унгарската императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф.

„Шварцвалд”
Сметановата торта с вишни се е появила в Германия през 1930 г. Тя е направена от блатове с шоколадови бисквити, напоени обилно със сладък сироп от вишни. Плодът се използва за украса на тортата, заедно с шоколадови стърготини.


”Чийзкейк”
Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни - сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.

„Тирамису”
Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.

„Павлова”
И до днес Нова Зеландия и Австрия спорят за авторството на една от най-прекрасните торти – „Павлова”. Безспорен е фактът, че тя е направена в чест на руската балерина Анна Павлова. Тортата е лека и ефирна като балерината – целувчен блат и пухкава сметана. Отгоре се нареждат свежи ягоди или тропически плодове. Европейският вариант е с малини.

„Гараш”
Ще завършим прегледа на най-известните торти с класическата „Гараш”. Тя радва небцето на по-заможния българин още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас, когато известната софийска сладкарница на чеха Панах на булевард „Дондуков" преминава в ръцете на унгарци, единият от които се казвал Гараш. За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.


Коментари