Публикация

Огледало, огледало на стената...

Огледалото е натоварено с огромна доза мистицизъм.


За всички хора, независимо от коя част на земното кълбо са, каква религия изповядват и в какви митове и легенди вярват, счупеното огледало означава седем години нещастие и несполука. Това е едно от най-широко разпространените суеверия, чиито корени се губят някъде в миналото. Свързано е със схващането, че огледалото отразява душата на човека и ако то се разбие, страда и душата. Китайците вярват, че демоните стават видими само пред огледало и затова го поставят зад гърба си, за да ги пази от зли сили. Древни шамани са изпадали в транс, взирайки се в различни отразяващи плоскости. Нарцис остава зашеметен от собственото си отражение във водата и се влюбва в него, без да съзнава, че това е самият той. Всъщност хората са се оглеждали в какви ли не повърхности още преди да създадат огледалото. Разпознаването на собствения лик е особен психологически момент, достъпен само за човеците и за някои животни.

В далечното минало огледала са се правили от различни метали като мед, бронз, сребро, калай и др. Стъклените огледала са изобретени от Сидон през първия век от новата ера. Химическият процес на покриване на стъклото със сребро бил открит през XIX век. Макар производството на огледала да е претърпяло сериозна еволюция, отношението на хората към тях не се е променило особено. Все още в много култури се възприемат като граница между реалния и паралелния свят, а появата им в сънищата ни се смята за съдбоносна.

Днес огледалото е неразделна част от всеки дом. Имаме поне по едно, пред което се опитваме да си представим как ще изглеждаме в очите на другите. Обикновено не се замисляме къде точно го поставяме и често допускаме грешки. Затова потърсихме мнението и съветите на сертифицирания експерт по фън шуй инж. Елза Панайотова. „Огледалата са нужен, но и особен предмет и е добре да се използват внимателно. Те умножават това, което отразяват, и затова нека бъдат красиви неща като картини, кристали, цветя, купа с плодове и в никакъв случай домакински пособия като метла, кофа и прочие”, съветва Елза. Счупени или пукнати огледала трябва веднага да се сменят. А направени от парчета да се избягват, тъй като те раздробяват отражението и разрушават енергията. Когато се настанявате в нов дом, най-добре е да се сдобиете с нови огледала, а не да пренасяте старите. Идеалният размер е този, в който може да се огледате в цял ръст и да остане разстояние над главата поне няколко сантиметра. Според източното изкуство това означава възможност за растеж във всеки един аспект.

Често огледала се използват, за да се увеличи визуално пространството и да се допълнят липсващите според фън шуй  зони. С тяхна помощ може да се преразпредели енергията в пространството, направлявайки потока на енергията Ци в нужната посока. Поставени обаче неправилно, те могат да объркат потока на енергията, да я засилят прекалено или да я отслабят.

В стаята, в която спите, не е желателно да има видими огледала. Особено ако в тях се отразява легналото тяло. „Огледалата са тънка материална врата към други светове и през тях могат да проникнат нежелани посетители, което води до неспокоен сън”, пояснява специалистката. Резултати са повишена уморяемост, тревожност и влошено здравословно състояние. И тъй като страшно популярни днес (макар и, както разбрахме, в абсолютен разрез с източното учение) са гардеробите с цели огледала върху външната страна на вратичките, вероятността да имате проблеми е твърде голяма. „Разрешението е облепване с мебелно фолио или поставяне на завеси, които да се пускат вечер пред огледалата”, посъветва Елза Панайотова. Друг вариант е да монтирате огледала от вътрешната страна на вратичките и да ги ползвате, когато ви е необходимо. Може да си купите и огледало с подвижна рамка, което да накланяте към тавана по време на сън.

Що се отнася до огледалото в антрето, то не бива да се поставя срещу входната врата. „През нея влиза основното количество полезна енергия, която е необходима за добрия фън шуй на жилището, а следователно и за успешния живот на обитателите. Срещайки още в началото на своя път отразяваща повърхност, тази енергия се връща обратно и не успява да се разпространи из целия дом. Това може да доведе до умора, липса на късмет, проблеми, защото домът не се зарежда достатъчно енергийно”, продължава специалистката.

-brr-

Философията на фън шуй разглежда вселената като енергия и материя. Самата материя се възприема като пет елемента – Вода, Дърво, Огън, Метал и Земя. Фън шуй изучава как енергията преминава през отделните елементи и как това се отразява върху хората. Всеки един от елементите взаимодейства с другия, като някои са в сътрудничество, докато други са в неблагоприятна комбинация. „Овалното и кръглото огледало се отнасят към елемента Метал, а квадратното – към елемента Земя. Това би могло да се използва за подсилване на някой елемент, ако се налага. Например чрез кръгло или овално огледало може да се подсилят секторите на Метала и Водата, но е нужно да се прецени дали това е необходимо”, казва Елза Панайотова.

Старинните огледала носят стара енергия. Не е задължително обаче да ги изхвърляте. Достатъчно е да смените самата огледална повърхност и да запазите красивата дърворезба или металния обков. Така ще имате ново огледало с оригинален дизайн.

Важно е да поддържате огледалата у дома си чисти. Забърсвайте ги редовно не само от праха, но и от запечатания негативизъм. И не забравяйте всеки път като се оглеждате в тях, да се усмихвате, а преди да им обърнете гръб, си пожелавайте успех. Така ще си вдъхнете увереност, а и казват, че късметът ще ви следва по петите.


Коментари