Публикация

Кои са най-подходящите ядки за вас

Ядките са много полезни и хранителни, защото съдържат мазнини, протеини, витамини и минерали.


Орехите съдържат много мазнини и калории – ако изядете една шепа орехи, ще сте сити до обяд, но по-голямо количество може да развали апетита ви. Вредни за диетата са ядките, които са оваляни в захар или сол. За каква диета са подходящи различните ядки?:

Най-подходящите ядки за поддържане на добра линия

Бадеми, кашу, шам-фъстъци
Всички ядки са полезни за диетата. Съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини, протеини и фибри засищат и потискат апетита. Най-ниско калорични – 160 калории в 40 грама -  са бадемите /23 ядки съдържат 6 грама протеини и 14 грама мазнини/,  кашуто /в 16-18 ядки има 5 гр. протеини и 13 гр. мазнини/ и шам-фъстъците /в 49 ядки – 6 гр. протеини и 13 гр. мазнини/. Избягвайте ядки, които са пържени или печени в мазнина, яжте ги сурови или печени без мазнина. Високата температура унищожава хранителните качества на ядките.
 
Най-неподходящите ядки при спазване на диета

Макадамия
Тези ядки имат най-много калории – 10-12 ядки съдържат по 200 калории – най-много мазнини и най-малко протеини, но при  контролиране на приеманото количество, те доставят на организма полезни мазнини и хранителни вещества.

Най-полезните ядки за сърцето

Орехи
Всички ядки съдържат полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, но орехите /в 14 половинки има 185 калории, 18 гр. мазнини и 4 гр. протеини /съдържат и много алфа-линоленова киселина. Според учените, тази киселина помага срещу сърдечна аритмия, а испански изследователи установиха, че орехите не отстъпват на зехтина по ефикасност за намаляване на възпалението и окисляването в артериите след поемането на мазни храни. Авторите на изследването препоръчват да се изяждат около 8 ореха на ден.

Най-полезните ядки за мозъка

Фъстъци
Фъстъците са богати на фолиева киселина - важна за развитието на мозъка и предпазва от западане на умствените способности. Те са много подходяща храна за вегетарианците, които страдат от липса на фолиева киселина, и за бременните жени, които имат нужда нея, за да се предпазят от раждане на бебе с вродени дефекти. Както и всички ядки, фъстъците са богати на полезни за мозъка мазнини и витамин Е. 40 гр. фъстъци съдържат около 170 калории, 7 гр. протеини и 14 гр. мазнини.

Най-полезните ядки за мъжете

Бразилски орехи и шам-фъстък
Бразилските орехи изобилстват от минерала селен, който предпазва от рак на простатата и др. болести.  Само 1 орех задоволява дневната нужда от селен, затова с бразилските орехи не трябва да се прекалява. Последните проучвания свързват поемането на високи дози селен с риск от заболяване от диабет от тип 2.  6  бразилски ореха съдържат около 190 калории, 19 гр. мазнини и 4 гр. протеини.

Шам-фъстъците са също полезни за мъжете. Те са богати на растителен стероид, който помага за облекчаване на симптомите при доброкачествена хиперплазия. 40 грама шам-фъстък съдържат 200 калории, 21 гр. мазнини и 3 гр.протеини.

-brr-

Най-подходящите ядки за предпазване от болести

Бадеми

Бадемите са сравнително ниско калорични и съдържат повече калций от всички други ядки, което ги прави изключително полезни за цялостното здраве на организма. Освен това, те са богати на фибри и витамин Е, който бори инфекциите и предпазва от рак на белия дроб и старческото отслабване на паметта.


Избягвайте да купувате ядки в кутии

За да спестим пари, понякога купуваме големи кутии с ядки, но никога не яжте направо от кутията. Бирените ядки със солена или сладка  глазура не са много лош избор, но ако си похапвате непрекъснато от тях на парти, на мач или пред телевизора, ще поемете повече от препоръчителната доза.
 
Най-подходящите ядки за любителите на шоколада
Яжте бадеми с тънко какаово покритие. Когато количеството на шоколада е повече от големината на ядката, вече не ядете ядки, а шоколадови бонбони. Тогава не приемате и необходимата доза полезни мазнини.

Най-вредните ядки за хората, които обичат сладко

Следете етикетите за съдържанието на захар

Не мислете, че всичко, което е с ядки, е полезно. Всички ядки с богато покритие от захар, тофи, шоколад или сладолед не носят голяма полза за здравето, от тях само ще напълнеете.

Най-подходящите ядки за любителите на солени храни

Изберете леко осолени ядки.

Ако не страдате от високо кръвно налягане или по някаква причина не трябва да ядете сол, една две шепи осолени ядки на ден няма да ви навредат. Най-добре е да се консумират ядки без сол, но ако ги обичате само солени, купувайте с по-малко съдържание на сол.

Най-добрата комбинация

Сурови ядки, семки и сушени плодове

Ядките се комбинират добре с плодове, семки и дори с малко черен шоколад. Опитайте сурови бадеми с тиквени семки и сушени череши.


Най-добрият начин за консумиране на ядки

Комбинирайте ги със здравословни въглехидрати

 Ядките са най-полезни, когато се ядат заедно с въглехидрати, като плодове и сокове, защото тази комбинация улеснява храносмилането и разграждането на захарта. Добавяйте ядки към салатите, към йогурт, мажете фъстъчено масло или масло от други ядки върху резенчета от ябълки или круши.

Добре е преди консумация ядките да бъдат накиснати във вода за няколко часа, т.к. това отстранява инхибиторите, които пречат на покълването им и също така затрудняват храносмилането.

Коментари