Публикация

Митове и истини за диетите

Ако потърсите в интернет думата “диета” ще се появят милиони страници, която изобилстват от съвети за отслабване и реклами на добавки и храни, от които бързо и без усилия се свалят килограми.


За съжаление, повечето от тях само заблуждават. Ето някои истини, които ще ви помогнат да отслабнете здравословно:

Mит: От пропускането на закуската се отслабва
Истината: Изследванията показват, че хората, които закусват със здравословни храни, са по-слаби от тези, които пропускат закуската. Вероятно това е така, защото те огладняват по-трудно през деня, закуската повишава метаболизма им и ги зарежда с повече енергия. Закуската трябва да е здравословна и балансирана, без много захар, калории и мазнини.

Mит: Пълнотата е заложена генетично
Истината: Склонността към напълняване може да бъде наследствена. Някои хора отслабват по-лесно, но независимо от гените хората напълняват, защото поемат повече калории, отколкото изразходват през деня. Вярно е, че за някои отслабването е по-трудно, но правилното хранене помага за поддържането на здравословно тегло.
 
Mит: Късната вечеря води до напълняване
Истината: Според някои диети, въздържането от късно вечерно хранене помага да се отслабне, но от една обилна вечеря не се напълнява повече, отколкото от един обилен обяд. Избягването на нездравословни храни в края на деня помага за свалянето на килограми, но отслабването е възможно само, ако това се прави и по всяко време на деня. Ако не ядете късно вечерта, ще спите и по-добре. Доказано е, че хората, които се наспиват, са по-малко застрашени от затлъстяване.

Mит: От непоносимост към някои храни се пълнее
Истината: Някои хора мислят, че пълнеят от непоносимост към някои храни, като житото, защото след като престанат да ядат въпросната храна, отслабват. Загубата на килограми обаче се дължи по-скоро на наложените ограничения в диетата, а не на непоносимостта. Почти 25% от хората са убедени, че страдат от непоносимост към някои храни, но процентът на реално страдащите е много нисък ( вероятно около 7% от населението). Симптомите включват диария, повръщане и стомашни колики, от което по-скоро се отслабва, отколкото пълнее.
 
Mит: Зеленият чай е най-доброто средство за отслабване
Истината: Пиенето на зелен чай изглежда, че дава резултат. Според някои изследвания съдържащите се в този чай катехини намаляват теглото и обиколката на талията. Имайте предвид, че ако преяждате, колкото и зелен чай да пиете няма да отслабнете. При всички случаи, неподсладеният зелен чай е ниско калорична и полезна напитка. За да не горчи зеленият чай, водата, с която се запарва, не трябва да достига точката на кипене.


Mит: Най-успешно се отслабва със специални диетични храни
Истината: Има много диети с определени храни, например диета със зелева супа, с пилешка супа, с грейпфрути, с ябълков оцет и други. Тези диети може да имат краткотраен ефект, но често са много скъпи или толкова безвкусни, че хората се отказват от тях. Много от тях лишават организма от необходимите витамини, минерали и други хранителни вещества. Освен това, бързото отслабване може да причини здравни проблеми, като образуване на камъни в жлъчката. Тези диети не създават добри хранителни навици у хората и често след приключване на диетата килограмите се възстановяват.
 
Изводът е...
Единственият начин за дълготрайно отслабване е да се поемат по-малко калории с добре балансирана диета с много плодове и зеленчуци, комбинирана с повече физическа активност и изгаряне на повече калории.

" }-->

Коментари