Публикация

Проблеми със стомаха? Причината може да е изненадваща

Специалистите разкриват възможните причини за болките в корема. Често те са резултат от нещо съвсем незабележимо – дългогодишно състояние, като синдром на раздразнените черва, нарушено храносмилане или менструалния цикъл. В някои случаи обаче причината не е така лесно обяснима.


Има много състояния, които водят до болки в корема. В него има много нерви и могат да се отразяват болки от други части на тялото, като сърцето, гърлото или белите дробове. За щастие повечето случаи на болки в корема се лекуват напълно. Когато обаче болките са остри, силни или продължителни, придружени с кръвотечение, или кашлица, или повръщане - е необходима спешна медицинска помощ.

Подуване от ядене

Възможна причина: диабет
Австралийски учени изследвали 136 диабетици и установили, че 35% от тях страдат от подуване на корема, а 27% - от стомашни колики, запек и диария. Причината вероятно е автономна невропатия - състояние, което засяга нервите, които контролират червата и храносмилането. Симптомите са резултат от повишеното ниво на глюкозата при диабетиците. То предизвиква промени в организма и
разстройство на нервите, както и забавяне на храносмилателния процес.
Между 10 и 20% от хората, на които е открит диабет, страдат от невропатия. Лечението се състои в контролиране на захарните стойности в кръвта.

Болки при кашляне и кихане

Възможна причина: разместен прешлен
Прешлените поемат натоварването на гръбнака. Всеки прешлен има подобна на автомобилна гума външна обвивка — ако тя се спука, желеобразното вещество в прешлена изтича, притиска гръбначния канал и при всяко по-разко движение се появява болка.
Нервните окончания в тази област се разклоняват към корема, средата на гърба и ребрата и всяко притискане на нервите може да причини болка в тези области, обясняват специалистите. За облекчаване на болката с физиотерапия и лекарства обикновено са необходими от 4 до 6 седмици, а при по-тежки състояние се прибягва и до оперативно лечение.

Болките преминават след изпразване на червата

Възможна причина: диетични напитки и дъвка
Диетичните газирани напитки или дъвката без захар може да са полезни за линията, но понякога дават много неприятни странични ефекти. Германски учени са установили, че само 5 грама от подсладителя сорбитол може да причини подуване и колики в корема. Една дъвка съдържа около 1.25 грама. Сорбитолът, който е вид въглехидрат, не се абсорбира добре в червата и действа като храна за стомашните бактерии, които отделят газ и причиняват подуване и болки.


Подкожно парене

Възможна причина: херпес зостер
Херпес зостер се причинява от същия вирус, който причинява варицелата. Много хора прекарват варицела като деца, но след това вирусът се премества в нервната система и остава там в латентно състояние. Обикновено имунната система държи нещата под контрол, но ако тя отслабне, вирусът може да се реактивира в по-късни години.
Тогава той атакува области с много нервни окончания каквато е коремна. Два или три дни след възникване на болката се появява обрив с мехури и сърбеж. Обикновено херпес зостер се проявява на средни години. Той отшумява от само себе си, но може да поискате от лекаря си да ви предпише антивирусни лекарства, по възможност до 3 дни след обрива, за да облекчите симптомите в рамките на 7-10 дни.
 
Крампи след пиене на кафе

Възможна причина: кофеин
Кофеинът действа като стимулант – повишава пулса, засилва кръвния поток и повишава телесната температура. Той увеличава и естественото свиване и отпускане на дебелото черво, което придвижва храната през храносмилателната система. Освен това кофеинът дразни коремната лигавица.

-brr-
 
Постоянни болки

Възможна причина: възпалено гърло
Възпаленото гърло, причинено от стрептококови бактерии, е най-честата бактериална инфекция на гърлото и от нея страдат главно децата между 5 и 15 години. Възпаленото гърло обикновено не е придружено от болки в корема, но едно изследване на 190 пациенти в  Мичиган показало, че 27% от тях имали такива болки. Една от теориите на учените е, че някои от бацилите проникват в кръвния поток и причиняват подуване на лимфните жлези в корема. Обикновено страданието отшумява без лекарства, а в най-гежкиге случаи се лекуват с един курс антибиотици. Жените с болки и подуване на корема трябва да се консултират с личния си лекар, защото в редки случаи тези симптоми може да показват рак на яйчниците.

Повдигане след хранене

Възможна причина: ангина
Понякога при ангина се появява болка в гърдите, която се причинява от недостатъчното кръвоснабдяване на сърцето. Но такова нарушение на кръвоснабдяването може да се случи и в главните артерии, които кръвоснабдяват червата. Това може да причини болка и гадене, особено след хранене, когато червата са заети по-активно със смилането на храната. Обикновено се налага хирургическа интервенция за разширяване на артериите, като поставяне на стент, може да се приемат и статини.

Нарушения на чревната дейност

Възможна причина: стрес
Стресът причинява синдрома на раздразнените черва, често срещано  състояние на храносмилателната система. Когато е изправен пред животозастрашаваща ситуация, мозъкът забавя храносмилането, за да даде възможност на организма да се съсредоточи върху заплахата. Но това може да се случи дори и при стрес, предизвикан от незастрашаващи живота обстоятелства, като разпра или шофиране при задръстване. Резултатът е промяна в чревната дейност, като запек и диария, и болки, свързани с тази промяна.
 
Затруднено дишане

Възможна причина: пневмония
Задушаващата кашлица и затрудненото дишане са типични симптоми на пневмонията, но тя може да причини болки в стомаха при 1 до 100 пациенти. Пневмонията е възпаление на тъканта на белите дробове, обикновено следствие на инфекция. Стомашна болка може да се появи при възпаление на долните лобове на дробовете и тяхната обвивка, която допира диафрагмата. Лечението на пневмонията с антибиотици облекчава и стомашните болки.

Продължителен дискомфорт

Възможна причина: стомашна мигрена
Звучи невероятно, но от стомашна мигрена страдат 4% от младите хора, а понякога от нея страдат и възрастните. Кризите, за които се смята, че се причиняват от подуване на кръвоносните съдове, възникват внезапно и утихват за 1-2 дни. Те се случват поне 1 или 2 пъти месечно. Страданието обикновено е наследствено. При децата, чиито нерви в стомаха са по-чувствителни към стреса и храната, страданието отшумява, но има случаи и когато то продължава и в зряла възраст.

Коментари