Публикация

Съвети за хранене по време на менопаузата

Начинът на хранене е свързан със здравето на организма, но той е от особено значение по време на менопаузата. Следващите 8 съвета ще ви помогнат да съхраните линията си, да намалите симптомите на менопаузата и рисковете за здравето през този период на живота


Остаряването не е непременно свързано с напълняване. Жените в 50-те и 60-те си години обикновено наддават с половин килограм на година, но това се дължи не толкова на хормоналните промени, колкото на намаляването на физическата активност. Хормоналните промени обаче водят до изменения в телосложението, защото килограмите в тази възраст се трупат главно около талията.

Яжте риба
След менопаузата нараства опасността от сърдечни заболявания, затова се старайте да ядете поне 2 пъти седмично риба, за предпочитане сьомга или пъстърва, защото те съдържат полезни мазнини. Ако това е проблем за вас, приемайте добавки от рибено масло.

Отслабнете
Жените със свръхтегло могат да минимализират симптомите на менопаузата и да намалят дългосрочните негативни последствия от намаляването на хормоните като отслабнат. Свалянето на излишните килограми не само намалява риска от сърдечни заболявания и рак на гърдата, които се увеличават след менопаузата, но според последните изследвания, намалява и топлите вълни.

Зареждайте костите си с калций
След 50-годишна възраст дневният прием на калций трябва да се увеличи от 1000 на 1200 милиграма, защото стойностите на естроген намаляват и костите абсорбират калция по-трудно. Ако всеки ден консумирате по 1 чаша нискомаслено прясно, 1 чаша кисело мляко и едно кафе с мляко, ще приемате около 1100 милиграма калций. Това означава, че трябва да приемате допълнително по 100 милиграма добавка от калций. Избирайте нискомаслени млечни продукти, които съдържат същото количество калций като пълномаслените, но имат по-малко калории.
 
Справете се с подуването на корема
Почти всички жени в менопауза се оплакват от подуване на корема. Причините не са изяснени, но се предполага, че това може да се дължи на хормоналните промени.
Специалистите препоръчват намаляване на приеманите количества сол и обработени въглехидрати, защото те причиняват задържане на течностите в организма. Не се отказвайте от пълнозърнестите храни, които съдържат полезни за сърцето фибри, както и от плодовете и, зеленчуците. Ако се подувате от храни като ябълки и броколи, приемайте лекарства срещу газове.

Намалете алкохола
Червеното вино е полезно за сърцето, но за жените в менопауза  алкохолът е повече вреден, отколкото полезен. Според специалистите, ежедневната употреба на едно питие в този период повишава риска от рак на гърдата. Имайте предвид, че алкохолът предизвиква горещи вълни, защото разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв.

-brr-

Приемайте соеви продукти
Соята съдържа растителни естрогени и затова някои жени се опасяват, че тя  увеличава риска от рак на гърдата. Това невярно схващане се основава на изследвания с високо дози соеви добавки, които евентуално могат да стимулират нарастването на чувствителни към естрогените тумори. Соеви продукти, като тофу, соеви ядки и соево мляко облекчават топлите вълни и не увеличават риска от рак на гърдата. Японките приемат най-много соя, а най-рядко боледуват от този вид рак, но японките, които са се преместили да живеят в Съединените щати и са намалили приема на соя са повишили риска от заболяване на гърдата.

Пийте студен билков чай
За някои жени сутрешната чаша топъл чай е навик, подобен на миенето на зъбите, но горещата напитка в началото на деня не е подходяща по време на менопаузата. Топлите напитки причиняват топли вълни. Кофеинът в кафето и чая също допринася за появата на топли вълни. Заменете сутрешното топло кафе или чай с някаква студена напитка без кофеин, например студен чай или безкофеиново айскафе.
 
Изберете си диета, която е подходяща за вас
Диетата за отслабване през менопаузата не е по-различна. Както и преди това - ако за по-дълъг период приемате по-малко калории, отколкото изгаряте, ще отслабнете. Подходяща е всяка балансирана диета с намаляване на приеманите калории. Учените откриха, че жените след менопауза, които спазват диета, която е бедна на мазнини и богата на въглехидрати, приемани със плодове, зеленчуци и зърнени храни, напълняват по-малко от тези, които приемат повече мазнини.

Коментари