Публикация

Бременността и хранителните добавки

Интервю с д-р Гергана Коларова, акушер-гинеколог, за бременността и добавките.


Д-р Коларова, защо на бременните се препоръчват витамини и добавки, не е ли достатъчно балансираното хранене?
Има пациентки, които твърдо смятат, че няма необходимост да се взимат витамини, че е достатъчно да се хранят здравословно. Истината е някъде по средата. Мисля, че не е разумно да се преувеличава ролята на зеленчуците и плодовете като сериозен източник на витамини, предвид консумацията им извън сезона. Това важи за всички. Смятам, че приемът на поливитаминни препарати също не е добър вариант. Нека не забравяме, че черният ни дроб няма неограничени възможности. Не казвам, че те са токсични за него, просто всяка таблетка, която приемаме, се преработва там.

Какво казвате на жените, които мислят, че, взимайки витамини, с това изчерпват грижите за специфичните изисквания на бременността?

Това е другият риск. Една витаминозна добавка в никакъв случай не освобождава бременната жена от ангажимента да се храни здравословно, да се откаже от някои вредни навици. Така че витамините имат своето място само и единствено точно като добавка към правилно хранене, правилен режим на живот и отказ от вредни навици.

Каква е ползата за малкото човече в утробата от взимането на тези добавки?
Реално бебето в крайна сметка взима от майка си всичко, което му е необходимо. Друг е въпросът какво тя ще му предложи в наличност в организма си като полезни вещества. Има значение и какво качество получава от нея. Майката е отговорна и за физическото, и за умственото развитие на детето, което започва от ембрионалния живот.

Повечето витамини на пазара имат отношение към това детето да расте здраво. Малко от тях имат грижата за това и майката да се чувства по-добре, след като роди. Важно е тя да не се превърне в руина, да няма проблеми със зъбите, косата, ноктите. Нужен е оптимален вариант, който да удовлетворява нормалния физиологичен растеж на бебето и освен това майката, след цялото изпитание, да остане здрава и пълноценна.

-brr-

Кои добавки предлагат такъв баланс?
В момента един нов продукт на пазара има състав, фокусиран както към развитието на бебето, така и към състоянието на майката. Комбинацията му е уникална с това, че са събрани немного на брой неща в един препарат и не се товари женският организъм с излишна синтетика. „Огестан” съдържа фолиева киселина, която по правило се изписва в началото на бременността, но се препоръчва да се приема и няколко месеца преди зачеването. Тя е много нужна и след раждането.

Защо лекарите са толкова категорични за фолиевата киселина?
Доказано е, че тя силно намалява риска за развитие на малформации у ембриона, свързани с органите, които се формират от невралната тръба - гръбначен стълб, гръбначен мозък. Най-често това е спина бифида - непълно затваряне на прешлените на гръбначния стълб. Освен това фолиевата киселина намалява риска от хипертония, която би могла да се придобие по време на бременността.

По-опасно е, когато хипертонията се появи във втория триместър и в съчетание с албумин в урината, тогава говорим вече за преекламсия. Друга съставка на „Огестан”, витамин D3, предпазва майката от този вид рискова хипертония. Витамин D3 запазва калция в оптималното количество и у плода, намалявайки риска от последващо заболяване - рахит, и у майката, запазвайки в нормални граници хормоните, свързани с щитовидната жлеза.

Защо бременните трябва да взимат специални препарати, а не някой от многобройните мултивитамини в аптеката?

Специални са, защото са комбинирани по най-правилния начин. Друга важна съставка освен фолиевата киселина и витамин D3 е омега-3 мастната киселина. Съдържа и една изключително важна полиненаситена мастна киселина, DHA. Тя се концентрира върху клетъчната мембрана на определени мозъчни структури. Първата е ретината. Присъствието на омега-3 и на DHA в достатъчно количество създава условия за нормално развитие на ретината.

Много от функциите на главния мозък започват да страдат, когато не е достатъчна DHA – нарушава се предаването на нервните импулси между невроните, появяват се проблеми с паметовите възможности. Още нещо прави този препарат по-различен. В него има йод. А йодът е особено важен за щитовидната жлеза, за пълноценното умствено развитие на бебето. Витамин Е в препарата е в символична дозировка, защото целта му е да стабилизира омега-3 мастната киселина, да я предпази от окисляване. Всички други нужди на майката, появили се през бременността, могат да се коригират с допълнителни монопрепарати - магнезий, цинк, желязо и др.


Коментари