Публикация

Не оставяйте сенната хрема без лечение!

Интервю с д-р Мария Стаевска от Клиниката по алергология на Александровска болница.


Д-р Стаевска, как да се различи алергичната от обикновената хрема?
Ако е през този сезон и ако има бистър секрет от носа със сърбеж в очите и в носа, сълзене - това са много характерни симптоми. При острата хрема обикновено има болка в гърлото, главоболие, обилна секреция, но няма сърбеж. Особено по-възрастните хора може да се заблудят и дълго да се опитват да се борят със сенната хрема като с вирусно заболяване.

Доскоро поленова алергия се смяташе едва ли не за детска болест, но явно това се променя...
Да, пикът обикновено е в юношеската възраст, при младите - също и към 40-ата година започва да затихва. Наистина напоследък има първи прояви при пациенти на 50-60 години. Дори още няма проучвания, но се забелязва в практиката. Моето обяснение е добрата кондиция на по-възрастните. Увеличи се продължителността, но и качеството на живота. Алергиите са изкривен имунен отговор. С възрастта имунният отговор затихва, затова затихват и алергиите.

Вероятно сега имунната система остава по-дълго биологично млада. Другият фактор е миграцията към градовете. Има датско проучване, което сочи, че пациентите, които са живели винаги в градовете, проявяват по-рядко алергия в късна възраст, отколкото идващите от селата. Обяснението е, че на село има много повече алергени, голяма концентрация на полени, което има ефект на спонтанна имунотерапия. С откъсването от животните, почвата и т.н. фактори с протективен ефект и намаляването на количеството алергени се загубва и толерансът, поносимостта.

Генетичният фактор има ли роля?
Има генетично предразположение. Ако единият родител е алергичен, 40% е вероятността детето да е алергично. Ако и двамата са алергични, със склонност към сенна хрема или астма, рискът вече е 80%.

При сенната хрема трябва ли да се променят хранителните навици и предпочитания?
При нея храненето може да има значение само при т.нар. орален алергичен синдром. Има кръстосана реактивност между алергени, като брезовия полен, с някои плодове. Т.е. който има алергия към брези, не може да понася ябълки, череши, круши, праскови, моркови, целина, ядки – най-често лешници, защото леската и брезата са роднини.

-brr-

И при консумация на тези продукти се явява дразнене, сърбеж в гърлото и езика. Обикновено, като се преглътне, стомашният сок разрушава алергените и по-нататък няма оплаквания. Ядките са по-стабилни алергени от плодовете и понякога може да има и доста неприятни последици – дори алергичен шок, особено при комбинация с алкохол. Алкохолът разширява съдовете и увеличава резорбцията.

Какво рискува човек, който неглижира алергията и не я лекува?
Усложнява се. Постепенно започват да се добавят и други алергени. Например ако е била към тревни полени, може да се разшири към дървесни и към плевели. Имаме пациенти със сенна хрема, които са с оплаквания още от февруари и чак до октомври. Това са хора, които не са обърнали внимание на сенната хрема, тя се развива, добавят се нови сенсибилизации и висок риск да се развие до астма. При алергия към домашен прах този процент е дори още по-висок.

Учудващо много хора все още смятат, че препаратите ще ги направят сънливи, отпуснати. Вече от 20 години разполагаме със съвременни продукти, които са без  странични ефекти. Ако пациентът не иска да взима таблетки, „Алергодил” спрей е сред алтернативите. Хубаво е да се промива носът с физиологичен разтвор, за да се измият полените, и след това да се сложи „Алергодил”.

Колко време се прилага?
За сенната хрема - докато свърши сезонът, тоест, ако той е февруари, март, април, трябва да се взима до края на април, ако е към тревните полени - май и юни, - трябва да се взима до края на юни, началото на юли. Ако е към плевели, юли – август.

Има ли трайно излекуване?
Да, това е имунотерапията. Даваме алергена, към който човек е чувствителен, в постепенно увеличаваща се доза – във вид на капки под езика. Имунната система разбира, че това не е опасно, и се стимулира т.нар. толеранс. Прилага се поне три години – при полените се прави предсезонно (4-6 месеца), когато е целогодишен алергенът – като домашния прах, – се прилага целогодишно. Ефект има още през първата година и трае поне 6-7 години.

Коментари