Публикация

Промени в закона за здравето

От 1 юни 2012г. влиза в сила пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места.


Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места в България. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата, ако летищните власти решат да изградят такива.

Тютюнопушенето ще бъде забранено и на няколко вида открити обществени места. Това са прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; площадките за игра; места, където са организирани мероприятия за деца и ученици;  спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви.

Въвежданите ограничения имат за цел да ограничат пасивното тютюнопушене и вредата, която то причинява на човешкото здраве. Тютюневите изделия са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови, белодробни и др. В тях се съдържат над 8400 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни. Кадмият, например, влияе зле на репродуктивната система.  Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането.  

Със закона се въвеждат промени и в административно-наказателните разпоредби, като се определят нови, по-високи глоби за нарушителите. Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лв., а при второ – от 500 до 1000 лв.  Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби - едноличните търговци ще заплащат от 1000 до 1500 лева, за първо нарушение, а за второ - от 1500 до 3000 лева. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000 лева.

С разпоредбите се завишават и санкциите за реклама на алкохолни напитки. Имуществената санкция, която ще се налага на юридическите лица за подобно нарушение е в размер на 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв. Едноличните търговци ще бъдат глобявани с 3 000 до 10 000 лв. , а физическите лица – с 1500 до 3 000 лв. В случай, че извършат повторно нарушение, санкциите са съответно от 10 000 до 30 000 лв. и от 3 000 до 5 000 лв. Контролът по изпълнение на законовите изисквания ще се осъществява от регионалните здравни инспекции в страната.

С публикуваните промени в Закона за здравето се премахват Детските експертни лекарски комисии /ДЕЛК/. Експертизата на вида и степента на увреждане на децата до 16-годишна възраст ще се извършва от ТЕЛК и НЕЛК като в комисиите ще участва задължително специалист по детски болести. По този начин ще се облекчи достъпа до медицинската експертиза, тъй като досега на много места в страната не бяха разкрити ДЕЛК и нуждаещите се трябваше да пътуват до съседни градове.




Коментари