Публикация

Сватби, ритуали и странности

Повечето двойки се опитват да измислят нещо необичайно за сватбата си.


Седенето около масата и традиционната фотосесия на фона на местните забележителности едва ли ще оставят трайни спомени. В някои страни обаче местните ритуали са толкова странни, че младоженците трябва само да ги спазват, за да направят невероятно впечатление на непосветените. Убедете се сами.

Шотландия
В тази страна все още има села, където се е запазила традицията булката преди сватбата да се облива с мръсотия. В буквалния смисъл. Това за щастие се прави дни преди официалната церемония. Шотландците са много стриктни в приготвянето на страховитата смес, с която ще залеят младоженката. Бъркат примерно яйца, сосове, олио, прокиснало мляко, брашно и други неприятни субстанции. Колкото сместа е по-неприятна на вид и мирис, толкова по-добре. След като излеят всичко това върху „жертвата”, те не я пускат да се прибере, за да се измие, а я развеждат из селото. Видят ли я всички, значи ритуалът е изпълнен според канона. Смисълът на обреда според някои е, че след такова унижение всичко, случващо се по-нататък в брака, ще ти се види дреболия.

Индия
В Индия съществува традиция девойките да се омъжват за животни. Суеверните индуси смятат, че в хората може да се вселят зли духове и за да се изгонят, невестите първо трябва се венчаят за козел или куче. Това събитие се отбелязва с невероятен размах, песни и танци. Липсва само първата брачна нощ. След време девойката има право да се омъжи за човек.

-brr-

Ирландия
И ирландците могат да се похвалят с много странен обичай, който все още се спазва в някои села. Булката по време на сватбения танц не бива да отлепва краката си от пода, за да не бъде отвлечена от феи. Както е известно, тези мили същества обожават всичко красиво, а най-прекрасното нещо на сватбата естествено е булката. В някои региони на страната е прието на невестата да се подаряват гривна или пръстен от човешка коса. Смята се, че това ще свърже влюбените завинаги.

Мавритания
Повечето бъдещи булки се опитват да отслабнат преди сватбата, но по света има места, където съществуват съвсем други стандарти за красота. Например слабите жени се приемат за уродливи и затова от малки ги охранват за сватбата. Родителите дават момичетата в специални заведения, където надзиратели насила ги тъпчат с невероятни количества храна. Пак там съществува и обичай бъдещата булка да се охранва няколко месеца или година преди сватбата. За тази цел невестата се затваря в определена за целта стая и се държи там практически без да се движи, като единственото й занимание е да яде висококалорични храни. В Мавритания тази традиция била на изчезване, но след военния преврат през 2008 година започна да се възражда.

Китай
Една от народностните групи в Китай – туцзя, има доста необичайна традиция. В продължение на цял месец преди сватбата бъдещата булка трябва да плаче всяка вечер след стъмване. Десет дни след началото на сълзливия ритуал към невестата се присъединява майка й, а след още десет дни се включват бабите, сестрите и лелите, в навечерието на сватбата започват да реват и приятелките. Смята се, че ако бъдещата булка се наплаче преди сватбата, то бъдещият й съпружески живот ще бъде щастлив. Затова още от малки девойките ги учат да леят сълзи правилно и да пеят специални ритуални мелодии.

Коментари