Публикация

За земетресенията и здравето

Земята напоследък започна все по-често да ни напомня, че човекът не й е господар.


Най-горещата тема в момента по всички информационни канали са земетресенията.

Сеизмичната активност по нашите географски ширини разбуни духовете и в пространството започнаха да се разпространяват всякакви апокалиптични теории, предположения и предсказания.

В този материал няма да ви занимаваме с безпочвени твърдения кога, къде и с какъв магнитут ще бъде следващият трус, защото земетресенията все още не могат да бъдат предсказвани с научно обосновани методи.  

Целта ни е да ви помогнем да се справите с тази стресова ситуация, дори и само с обикновени на пръв поглед съвети.

Нормално е да се чувствате напрегнати и изнервени след поредицата от трусове. Тревожността и уплахата са естествени реакции на събития от такъв характер.

Всеки човек се справя с преживяното по различен начин. На децата трябва спокойно да се обясни какво се случва и какви са правилните действия при земен трус. Паниката винаги е лош съветник и често води до травми и инциденти, които лесно могат да бъдат избегнати.

Стресът бързо се натрупва и започват да се появяват безсъние, промени в стойностите на кръвното налягане, главоболие и други здравословни проблеми, които поотделно не биха създали големи грижи, но съчетани значително могат да увредят здравето в дългосрочен план.

Какво да правите след земетресение?

- Не изпадайте в паника!!!

-brr-

- При травми, охлузвания и наранявания трябва незабавно да потърсите медицинска помощ след затихване на трусовете.

- Забравете асансьора, но внимавайте със слизането по стълбите, тъй като много хора получават травми, защото в страха си не внимават къде стъпват.

- Не стойте на балкона/терасата, за да наблюдавате как съседите ви се събират пред блока. Отдалечете се от сградите и не се крийте под козирката на входа.  

- Емоциите в такъв момент са много силни и е добре да овладеете някоя техника за успокояване, за да избегнете нежелани усложнения. Правилното дишане е един от успешните методи за прогонване на стреса. Сложете ръка на стомаха си и почувствайте как се повдига при всяко вдишване. Фокусирайте вниманието си върху тези движения – нагоре, надолу. Не сваляйте ръката си, докато не почувствате, че напрежението спада.

- За да успокоите децата – когато сте на безопасно място, ги сложете да легнат, поставете играчка или малък предмет върху корема им. Кажете им да гледат как играчката се повдига нагоре-надолу като дишат.

- Разходете се. Да, колкото и неуместно да ви звучи – ходенето е дейност, която извършваме без да мислим, като дишането и мигането. Фокусирайте се върху всяка стъпка и прочистете ума си от всякакви мисли. Всяко движение ще играе роля на котва, която ще ви даде сигурност в хаоса наоколо.

- Не се притеснявайте да потърсите помощта на специалист. Ако страховете ви се опитват да ви надвият, консултирайте се с психолог. Той ще ви помогне да се справите с чувствата, които бушуват при такива ситуации.

- Бъдете активни – не се оставяйте на природните стихии да пречупят духа ви. Животът в страх няма да бъде нито пълноценен, нито удовлетворяващ. Ако имате възможност – включете се да помагате на другите около вас. Не оставайте досегашните си дейности на заден план. Настройте се оптимистично и не поглеждайте назад.

Коментари