Публикация

Световен ден без тютюнев дим

По повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май, Министерството на здравеопазването организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от тютюнопушенето за човешкото здраве.


Световният ден се отбелязва от Световната здравна организация от 1988 г. като през тази година мотото е: „Вмешателството на тютюневата индустрия”.

В столицата Световният ден без тютюнев дим ще бъде отбелязан с редица прояви, организирани съвместно от Министерство на здравеопазването, Национален център за обществено здраве и анализи, Столична регионална здравна инспекция, организаторите в България на кампанията на Европейската комисия „Бившите пушачи са неудържими”, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданско сдружение „България без дим“, Асоциация на студентите медици в България, Български младежки червен кръст, Фондация „Грижа за здравето“, Фондация „Борба с рака“, 4а клас от 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, 5а и 7а класове от 97 СОУ „Братя Миладинови”, Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, АББА - Асоциация на българите, болни от астма, Фондация АДРА – България, Фондация „България – младежка превенция" и други.

От 10:00 до 19:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да  намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас.

Д-р София Ангелова ще презентира темата: „Пасивно тютюнопушене – криворазбрана толерантност и… как да се избавим от нея”.  Присъстващите на проявата ще се запознаят с методите за отказ от тютюнопушене, препоръчвани от Европейската комисия в рамките на кампанията „Бившите пушачи са неудържими“, както и в кабинетите за безплатни консултации в регионалните здравни инспекции в страната.

Желаещите ще могат да се записват като доброволци за участие в контрола по осигуряване на обществена среда, свободна от тютюнев дим. Ученици от софийски училища ще представят своите проекти като участници в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4”. По време на проявата посетителите ще получат практични и полезни промоционални предмети и печатни материали по темата.  Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!”. 

Специални прояви пред Народния театър в столицата ще бъдат организирани и по проекта „Информирани и здрави“ на МЗ, насочен към реализиране на „Национална кампания срещу тютюнопушенето“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

От 16:30 - 18:30 ч. ще се състоят прожекции на образователни филми, насочени към последиците от активното и пасивно тютюнопушене. Ще бъдат организирани дискусии, викторини и томболи с награди, ще се разпространяват листовки, брошури, флаери и стикери  в изпълнение на проект „Информирани и здрави”. 

     

 

Коментари