Публикация

10 храни, които намаляват холестерола

Според Американската кардиологична асоциация, консумирането на определени храни може да понижи стойностите на холестерола.


Следващите 10 храни са най-подходящи за тази цел:

Овесени ядки: Редовната закуска с овесени ядки дава добри резултати. Само за 6 седмици, ако изяждате по 2 порции овесени ядки, може да понижите стойностите на лошия холестерол с 5.3% . Овесът съдържа вещества, които абсорбират вредния холестерол.

Червено вино: Червеното грозде, от което се произвежда червеното вино, е много полезно за поддържане на нормални стойности на холестерола. Консумирането на 2 чаши червено вино седмично дава много добри резултати.

Сьомга и тлъсти риби:
Богатата на омега-3 мастни киселини сьомга е изключително полезна, защото предпазва от инфаркт, инсулт и висок холестерол. Консумирането на риби като сьомга, сардини и херинга, помага за повишаването на добрия холестерол с 4%.
 
Ядки:
Мононенаситените мазнини, които се съдържат в ядките и семките, имат най-малко мастно-киселинни молекули и са най-полезни от трите вида мазнини – полинаситените, наситените и мононенаситените. Ядките са най-подходящото средство за снабдяване на организма с мазнини. Тези естествени мазнини укрепват сърцето.
 
Боб: Редовното консумиране на половин чаша боб намалява холестерола с 8%. Освен това бобът доставя една трета от необходимата на организма дневна доза фибри.

Чай: В чая има повече антиоксиданти и по-малко кофеин, отколкото в кафето. Една чаша кафе съдържа 135 мг. кофеин, а чаша чай - само 30-40 мг. Освен това, съдържащите се фитохимикали в чая са много полезни за костите. Чаят е много ефикасно средство за понижаване на нивото на лошия холестерол.

Шоколад: Натуралният шоколад е пълен с антиоксиданти и има свойството да намалява холестерола. Испански учени са открили, че антиоксидантите в шоколада намаляват уврежданията на кръвоносните съдове в черния дроб, които предизвикват цироза. Според специалистите, ежедневното консумиране на 100 грама шоколад предпазва от сърдечно-съдови заболявания с 21%.

Спанак:
Спанакът съдържа около 13 вида флавоноиди, които предпазват от рак, сърдечни заболявания и остеопороза. Ежедневното консумиране на половин чаша спанак от този богат на лутеин зеленчук пази и от инфаркт.

Зехтин:
Тази мазнина е много здравословна. Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, които понижават лошия холестерол и триглицеридите, без да намалява нивото на добрия холестерол.
 

Коментари