Публикация

Какво да правим със злоядото дете?

Родителите, които не могат да се справят със злоядите деца често ги оставят да ядат каквото искат, а това в повечето случаи са все вредни неща.


Шоколад, захарни изделия, снаксове и други. Някои деца минават направо на „шоколадова диета”.

Злоядите деца предизвикват всеки ден родителите си и техните готварски умения. Освен проблемите с наднорменото тегло, родителите трябва да се борят и с привързаността на децата си само към едно ядене (спагети или панирани хапки, например). Консумацията на еднообразно меню може да доведе до дефицит на основни хранителни вещества за детския организъм.

Придирчивостта към храната е нормална част от развитието на детето. Малките са недоверчиви към новите неща по принцип. Дори и най-настойчивите родители могат да се предадат пред детския инат. Валиден е принципът – по-добре да хапне нещо, отколкото да не яде изобщо. Повечето родители смятат, че е тяхно задължение да заситят децата си, независимо с какво, но всъщност те трябва да им предложат разнообразие от здравословни храни.

Ето 6 чести грешки, които родителите допускат:

Отпращането на децата от кухнята
Вярно е, че в кухнята има опасни предмети, но изследвания твърдят, че включването на децата в процеса на приготвяне на храната е първата стъпка към приобщаването им към нови храни.

Принудата

Децата реагират негативно, когато ги принуждават да ядат неща, които не искат - дори срещу награда. Послания като „изяж си вечерята и ще гледаш телевизия” имат краткотраен ефект.

Лакомствата
Дръжте далеч от погледа на детето лакомствата, но без забрани, защото това ще засили интереса към тях. Известно е, че забранените храни са по-желани. По-добре сервирайте на масата нещо сладко, отколкото да го криете по кутии и шкафове. Предложете някакъв здравословен заместител, до който децата да имат постоянен достъп.

Спазването на хранителен режим пред децата
Децата копират хранителните навици на родителите си. Предоставяйте разнообразен избор от храни на масата, независимо дали ядете или не даден продукт. Може това да ви затрудни, ако спазвате диета, но децата трябва да се хранят според нуждите им.

Скучните зеленчуци
Родителите, които броят калориите си, често сервират обикновени варени зеленчуци на пара, но децата не харесват вида и вкуса им. Добавянето на малко масло, подправки или сос правят зеленчуците по-привлекателни. Малкото добавени калории са приемлив компромис към целта да накарате детето си изобщо да яде зеленчуци.

Липса на постоянство
Голяма част от родителите се отказват твърде бързо от борбата със злоядството. Хранителните предпочитания при децата бързо се менят и е възможно на по-късен етап да се харесат храни, които до момента са били нежелани. В този случай помага търпението, което родителите трябва да проявят към капризното дете.

Не се отказвайте да научите детето да се храни правилно. Ако днес не иска да яде зеленчуци, опитайте отново утре. Търсете близки по външен вид и вкус храни на вече възприетите. По този начин ще улесните приема на разнообразни храни. 

Коментари