Публикация

Подробно за цистита

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение „Патологична бременност”, I АГ болница „Св. София”.


Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?
Циститът е заболяване на лигавицата на пикочния мехур, много често срещано е и засяга много повече жените. За цистита няма сезони – може да се развие и през зимата, и през лятото. Наистина, през зимата се изисква повече внимание, защото вероятността да се преохлади организмът е и по-голяма. Простудата е много важен фактор, особено при по-младите жени и момичета – като видим на каква мода се подчиняват... С ботуши и шапка, но с разголен кръст и корем, за да се виждат татуировката и пиърсингът.

Оттам нататък е ясно. През зимата фактор е също влизането от много студено на много топло. През лятото пък най-честата причина за простуда е, че след къпане в морето или в басейна охладеното тяло не се подсушава и мокрият бански не се сменя. Ако има и вятър, простудата е сигурна. Иначе от самата вода не може да се получи инфекцията. Простудата по време на къпането или след излизането от водата могат да я провокират. Освен това в горещото време организмът се дехидратира лесно, ако приемът на течности е недостатъчен. Съчетанието и с обилното изпотяване допълнително усложнява цистита.

Защо някои жени страдат често, а други, колкото и да се простудят, не получават цистит?

Анатомично при жените уретрата е по-дебела, но по-къса. Второ, разположението на уретрата – тя е по-близко до входа на влагалището, но и към ануса. Затова неправилното поддържане на интимната хигиена, носенето на тясно бельо и дрехи подпомагат „по съседство” патологичните микроорганизми от влагалището или ректума да попаднат в областта на уретрата и оттам по пикочните пътища да причинят бактериална инфекция. Най-честият виновник е попадналата от ректума бактерия Ешерихия коли.

При ходене по голяма нужда изтриването трябва задължително да става от влагалището към ануса, а не обратно. Стресът, преумората са важен фактор, който трябва да се знае. И приемането на повече течности не бива да се забравя – по правило човек трябва да уринира на всеки 3-4 часа. Ако при позив за уриниране по някаква причина го отлагаме и „стискаме” – това причинява застой на урина, механично дразнене и също може да доведе до цистит.

-brr-

Има ли и физиологични причини за поява на цистит?
Освен посочения вече начин за развитие на заболяването може да има хроничен цистит като резултат от аномалии в пикочноотделителната система – неправилна форма или големина на пикочния мехур, някакво прегъване, водещо до задръжка на урина и оттам до инфекция. Камъните в пикочните пътища, различните бъбречни заболявания могат да са източник и важен фактор за развитие на цистит. Той хронифицира, възобновява се периодично. Например при мъжете, които имат проблеми с простатата, циститът става хроничен.

Най-типичните признаци на цистита?
Най-характерният симптом е честото уриниране, с позиви през 5-10 минути, но се отделят само капки. След това се появява болка, тежест ниско долу в корема, дискомфорт и много неприятно парене при уриниране. Обичайно няма температура. Ако тя се повиши, това е заради усложнение от цистита, възпаление на горната част на отделителната система.

Както описахте симптомите, не е трудно да се разпознаят. Какво да се направи веднага?

Първото е да се вземе нещо обезболяващо, да се увеличат топлите течности и да се затопли областта на малкия таз. При първа възможност да се отиде на лекар. Много помагат билковите препарати. Доказа се с много проучвания, че американската червена боровинка не само действа като антиоксидант, но и не позволява на бактериите да се залепят върху стената на пикочния мехур. Тя е много подходяща за комбинирано лечение и дори превантивно. Да не се започва с антибиотик. Ако се пие Уринал, той ще предпази от обостряне, от хронифициране. Следващата стъпка може да е антибиотикът, не обратно.

Как се поставя диагнозата?
При симптомите, които споменах, е желателна консултацията с лекар. Прави се микробиологично изследване, за да се изолира бактерията причинител. И след това се пристъпва към лечение с антибиотик, но, повтарям, след посявка. Много честа грешка е да се започва с антибиотично самолечение. А неподходящият антибиотик не действа, няма да излекува цистита, но ще навреди на стомаха, а може да предизвика и гъбична инфекция. Ако се пият повече течности, циститът за няколко дни отминава. Но това не означава, че е излекуван, и след време при наличие на някои от описаните вече условия страданието се появява отново.

---------------------------------
За контакт с д-р Панова:
0888 312136




Коментари