Публикация

Човекът е това, което яде

Основна функция на храната е снабдяването на организма с енергия.


Храните най-често имат естествен (растителен или животински) произход. Храненето представлява основата на живота за хората, като определя физическото, психическото и социалното им състояние. Без храна, вода и въздух организмите не могат да съществуват.

Най-важното за храненето на човека е формулирано още преди близо 5000 години, от древната индийска медицина Аюрведа – най-старата лечебна система в света. Думата "аюрведа" е на санскрит и произлиза от "аю" - живот и "веда" - знание, т.е. наука за живота. И тази наука за живота още преди 5 хилядолетия го е казала: "Ти си това, което ядеш!".

Хипократ (най-великият лекар на Античността, реформаторът на медицината, бащата на съвременната медицина) е казал: "Вашата храна може да бъде отрова, но и лекарство."

Всеки съвременен човек знае, че трябва внимателно да подбира храната си. Та нали храненето е водещият контакт на човешкия организъм с околната среда. Животните са надарени с инстинкт за самосъхранение в тази посока. Хората обаче сме надарени единствено с разум. Който ни трябва не само за това какво ядем, а още за толкова много неща в сферата на храненето.

Редица специалисти твърдят, че 80% от всички заболявания се дължат на нарушената функция на стомашно-чревния тракт.

Човешкият организъм е подвластен на определени биологични ритми. Около 3 – 4 ч през нощта например започва отделителният, прочистващ процес. Тялото се самопречиства от ненужните, от токсичните съставки на храната, поета през изминалия ден.

Дезинтоксикацията не приключва със събуждането ни. Независимо дали ще станем в ранни зори или ще се поизлежаваме, активното самопречистване продължава чак до към 12 ч. на обяд. Всяко приемане на храна, която прекъсва детоксикацията, е вмешателство в биологичния цикъл.

Нуждата на организма да се пречиства е част от природните закони. Не е мода, нито пък е диета за отслабване. Затова и постенето и вегетарианството не са от вчера. Не са и само продукт на религията.

Пролетта по нашите географски ширини е времето за голямото пречистване според физическите закони. Пречиства, възражда се природата, в това число и човекът като неизменна част от нея. Все още не е късно да се освободите от токсините и да посрещнете лятото с щастлив организъм.

Съвременната цивилизация най-общо погледнато в голяма степен се е отклонила от правилото. И си носи последствията. Все повече хора обаче правят усилия да се върнат в руслото на природосъобразното.

Включително и в начина си на хранене. В развитието си човечеството отдавна е утъпкало правилните пътеки, просто трябва да се придържаме към тях. Да направим своя избор, за своята хранителна пътека. А не да виждаме многото пътища, но чак когато се обърне колата.

Коментари