Публикация

Ябълката - приказен герой, чудодеен плод и още нещо...

Ябълката е чудодеен плод не само в митовете и приказките. Тя е истински символ и извор на здравето.


Французите съветват: “Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и една вечер за красота”.
Англичаните пък вярват, че една ябълка дневно държи доктора надалеч.

Ябълките са нискокалорични и пълни с витамини. В една ябълка има между 70 и 100 калории и една пета от необходимата ни дневна доза витамин С. Освен това съдържа каротин, витамините В1, В2 и В6, ниацин, калий, калций, фосфор и магнезий.

Желязото влияе положително на нервната система и подобрява паметта, калият е необходим на сърцето и кръвоносните съдове, магнезият нормализира обмяната на веществата, премахва стреса и укрепва костите.

Органичните киселини помагат при проблеми с теглото. Ябълките са подходящи за диета, тъй като пектинът в тях набъбва по време на храносмилането и заблуждава мозъка, че вече сме сити. Честото ядене на ябълки намалява количеството мазнини в организма.

Пектинът е полезен още за черния дроб, жлъчката, бъбреците и за регулиране на стомашно-чревния тракт. С ябълки се лекуват остри и хронични колити, стомашно-чревни разстройства.

Ябълките съдържат много феноли, които намаляват “лошия” и повишават “добрия” холестерол.

Според американски учени в ябълките и в ябълковия сок (прясно изцеден) се съдържат вещества, които защитават мозъка от разрушения, водещи до болестта на Алцхаймер.

Ябълките помагат за намаляване на кръвното налягане, а флавоноидите (антиоксиданти) правят кожата мека и гладка.

Някои специалисти дори препоръчват веднъж месечно да се правят ябълкови дни за очистване на организма. Според други плодът е и естествена четка за зъби, тъй като почиства зъбния емайл и е полезен за венците.

Сокът от ябълки сутрин на гладно ще ви зареди с енергия за работа, консумацията вечер ще изгони умората, а маските за лице с ябълка изглаждат бръчките.

Коментари