Публикация

Надвийте умората с аминокиселини

Тази година преходното време се проточи по-дълго от обикновено и дори синоптиците се учудиха от редуването през май на температури от 7 – 8 до над 30 градуса.


След необичайно студената зима много хора още през март и април почувстваха понижен тонус, а вместо май да ни зареди с енергия, донесе нови тласъци на пролетната умора. Всеки се опитва да я преодолява по своему, но отдавна е ясно, че това не може да стане с ударни дози кафета или с доста спорните енергийни напитки.

Най-добре върху организма се отразяват умерените, но редовни физически натоварвания като плуване, бързо ходене, каране на колело, планински туризъм и др., разнообразното хранене и правилният режим на работа и почивка. Но дори и да спазвате всичко това, тялото може да се нуждае от допълнителна помощ, за да излезе от порочния кръг на умората. Мнозина вече познават действието на препарата Сарженор за усилване на физическите и психическите сили.
 
Ето мнението на известния невролог проф. Димитър Чавдаров:
Сарженорът не е лекарство, но лекува. Той съдържа аминокиселини, които се синтезират в организма и задоволяват неговите потребности. В този смисъл препаратът не е външен химически агент. Аминокиселините в Сарженор стимулират определени процеси в организма, вследствие на което човек изпитва благоприятното му въздействие.

L-алгининът, който се съдържа в препарата, е необходим за нормалната сърдечна дейност и за правилното функциониране на кръвоносната система. Осигурява адекватна хормонална секреция, участва в имунната защита и своевременното елиминиране на амоняка. Това е така наречената амонячна детоксикация. Следва да се подчертае, че L-алгининът стимулира продукцията на хормона инсулин. Много е важно, че тази аминокиселина благоприятства синтеза на азотен оксид, а той разширява кръвоносните съдове и подобрява сърдечната дейност.

Препаратът се използва основно за преодоляване на умората, слабост, отпадналост, умствено изтощение, ограничен енергиен капацитет. Наред с това се използва като съпътстващо средство при застойна сърдечна недостатъчност, деменция, високо кръвно налягане, накуцване от спазъм на кръвоносните съдове на долните крайници, мигрена, прееклампсия, при зарастване на рани.

Ако децата, след като си научат уроците, нямат желание за игра или обратно – след игра нямат сили да учат, прилагането на препарата е оправдано и има много добър ефект. Правил ми е впечатление прекрасният ефект на Сарженор в периоди, когато трябва да се учи интензивно – около тестове, класни, приемни изпити. Важна особеност е, че след интензивно натоварване и употреба на Сарженор при прекратяването му не се наблюдава период на умствено или физическо изтощение или намален капацитет.

-brr-

Заслужава внимание благоприятният ефект на препарата при някои деца с леко умствено изоставане. Несъмнено в тази посока са необходими още наблюдения и изследвания, но резултатите, които изтъкват родителите, са обнадеждаващи. Особено при деца, при които не могат да се прилагат други стимулиращи средства. Очертават се две изненадващи особености в действието на Сарженор.

Имам основателни данни, че препаратът има благоприятен ефект при хиперактивните деца. Редица от тях след приложението му стават по-спокойни, по-концентрирани и умствено по-активни. Но най-изненадващият за мен ефект е при децата с нощно напикаване във възрастта 3 – 3,5 години. Много от тях престават да се изпускат след непродължителен вечерен прием на Сарженор.

Действа като благороден допинг, ограничава еректилната дисфункция при мъжете и сексуалната дисфункция при жените.

Много млади хора взимат Сарженор за трупане на мускулатура и висока спортна активност. Лично смятам, че препаратът е безвреден активатор, без да е допинг и може да се приема спокойно в указаните дози. Много пъти съм казвал, че съм против анаболите, защото имат измамно действие – създават илюзията за мощ и атлетична фигура, но водят до импотентност. За разлика от тях Сарженорът укрепва физиката, като наред с това стимулира и потентността. Той е много добро решение при мъже, които по някакви причини не искат и не могат да приемат традиционните афродизиаци.

Сарженор е ефективен и безвреден стимулант при умерен и разумен прием. Когато се използва продължително време – над 5 – 6 месеца, е добре това да става с медицинска консултация. При съмнение за някакви неблагоприятни ефекти трябва да се консултирате със специалист.
Евентуалните нежелани ефекти са редки, незначителни и без трайни негативни последствия при продължителна употреба. Превишаването на дозата е нежелателно, но може да се сравни фигуративно с прекомерната употреба например на сол и захар. Внимателно приложение се изисква при сърдечно болни.

При някои от тях помага, а при други не влияе благоприятно. В някои случаи при продължително лечение – над 6 месеца е наблюдавано подуване на корема с болки. Не е желателно да се ползва от болни с астма. Има съобщения за по-тежко протичане на херпесни инфекции, при хора, приемащи Сарженор. Комбинацията му с препарати срещу високо кръвно налягане засилва ефекта им и може да доведе до нежелано ниски стойности. При бременни жени трябва да се прилага след консултация с лекар.


 

Коментари