Публикация

За работата, диетата и здравето

Всички професии си имат своята специфика – неслучайно съществува понятието „хигиена на труда”.


То включва в себе си ергономията на работното място, нормативите на производство, продължителността на работния ден или отпуска. Но все по-голяма роля се отрежда на диетите. Те трябва да съответстват не само на индивидуалните особености на хората, но и на тяхната трудова дейност.

Всички професии могат условно да се разделят на стоящи, седящи, химически вредни и свързани с напрежение.

През цялото време на крака

Разширени вени
При хората, които през целия си работен ден стоят прави, е много висок рискът от варикозно разширение в долните крайници. Неподвижните мускули постепенно губят тонус и вече не могат да оказват необходимото налягане върху стените на кръвоносните съдове. Това влияе върху състоянието на вените: застоялата кръв засилва налягането върху съдовете и те, не можейки да издържат на напора, постепенно се разтягат и увеличават диаметъра си.

Опасността от разширени вени е най-голяма при фризьорките, хирурзите, търговските работници и учителите. Както и при всички останали, които прекарват работния си ден на крака. Като профилактика лекарите съветват да се правят упражнения, чести почивки с повдигнати крака, да се носят компреси и др. Но диетата е незаменима при профилактиката на варикозната болест.

Диетата
- Преди всичко трябва да избегнете наднорменото тегло. Излишните килограми много лошо влияят на разширените вени.

- Менюто трябва максимално да се обогати с лесноразтворими белтъчини. За да получи организмът достатъчно от тях, задължително е рибата редовно да присъства на трапезата.

- Много добре действат морските продукти – скариди, миди, калмари. Те съдържат не само нужните белтъчини, но и мед – елементът активно участва в синтеза на еластин. Това вещество присъства в стените на кръвоносните съдове, придава им здравина и способност да се разтягат.

- Витамин Р или рутин има най-силен противоварикозен ефект. Най-много витамин Р има в аронията. Сокът от този плод оказва уникално действие върху вените. Рутин се съдържа още в морския зърнастец, касиса, орехите и цитрусовите плодове, най-полезен от които е лимонът. Той съдържа много витамин Р и С, които взаимно усилват действието си. Важно е лимоните да се ядат с кората, защото там рутинът е в най-голямо количество. Достатъчни са няколко тънки резенчета на ден.

- Срещу разширени вени помага и сок от черни боровинки. В него също има много витамин Р, а за витамин С да не говорим. Но по-важното е, че тези плодове съдържат вещества, подобни на аспирин. Те разреждат кръвта и предотвратяват образуването на тромби. При разширени вени това е много важно, защото често заболяването се усложнява в тромбофлебит. Полезни са още ябълките, ягодите, морковите и чушките.

Болести в ставите
При целодневно вертикално положение на тялото натоварването често провокира остеоартроза на коленните стави. Тя се проявява с болки, а в по-тежките случаи - с ограничена подвижност на ставата. При всички положения симптомите са неприятни, а прогнозата не е никак оптимистична. Причината е, че остеоартрозата има тенденции да прогресира и да причинява на хората все повече и повече проблеми. Както и при разширените вени, те могат да бъдат преодолени също с правилна диета.

Диетата

И тук основното изискване е намаляване на теглото. Всяко повишаване на килограмите с 15% увеличава риска от остеоартроза два пъти. Затова внимавайте да не развалите фигурата си не само от естетична, а и от здравословна гледна точка. Затова е необходимо да се ограничи употребата на тестени, мазни и сладки храни. Но трябва да се отбележи, че това не се отнася за шоколада. Той съдържа вещества, които притежават антиоксидантно действие и предотвратяват разрушаването на ставите. Черният шоколад е особено богат на антиоксиданти.

Същото се отнася и за земните ябълки. Най-добре е кореноплодното растение да се яде сурово. Земните ябълки стимулират делението на хрущялните клетки. Профилактиката на остеоартрозата включва употребата на голямо количество киселомлечни продукти, плодове и зеленчуци.  

-brr-

Седяща работа
Прекарването на осем часа, седейки на стол, е познато на голяма част от човечеството. Това обикновено води до хиподинамия, което никак не е чудно. А повечето хора, върнали се от работа, не са склонни към никакви активни дейности, посещение на спортна зала, джогинг или просто разходка. Получава се познатата на много схема „от къщи на работа и от работа вкъщи”. Подобен жизнен стереотип гарантира недостатъчно физическо натоварване.

Хипертония и атеросклероза
Обездвижването на първо място е опасно за сърдечно-съдовата система, защото хиподинамията е един от най-сериозните рискови фактори за хипертония и атеросклероза.

Диетата
Основното е да се ограничат храните, повишаващи холестерола в кръвта. Затова до минимум трябва да се намали приемът на животински мазнини – колбаси, сланина, сметана и мазни сирена. Необходимо е животинските мазнини да се заменят с растителни. Полиненаситените мастни киселини са идеалният избор - те са едни от малкото вещества, които могат да отстранят от организма ви вече натрупания холестерол. Затова специалистите съветват хората, чиято работа е седяща, да приемат по една лъжичка студенопресован зехтин на ден.

Една от причините за развитието на атеросклерозата са свободните радикали, които, за да не съсипват организма ни, трябва да се обезвредят. Това става с помощта на антиоксиданти и най-вече на сярата. Този микроелемент се съдържа в бобовите култури – грах, фасул, леща, соя. Определено антиоксидантни свойства имат и витамините А, Е и С, които ще открием в суровите плодове и зеленчуци.

Запек
Диетата
Растителната храна е важна не само заради витамините, които съдържа, а и заради грубите фибри. Те стимулират дейността на стомашно-чревния тракт и предпазват от втората беда на седящата работа - запека. От него страдат около 70% от хората, които прекарват работния си ден на стола. Ако се съобразим с тази статистика, ще трябва задължително да включим в менюто си  млечни продукти, костилкови плодове и растителни мазнини.

Добре активират дейността на стомашно-чревния тракт зърнените култури. Хората, страдащи от запек, трябва да ограничат употребата на спиртни напитки, особено газирани коктейли. За справяне със запека има много народни рецепти, както и съвременни препарати на растителна основа, които се предлагат и на нашия пазар.

Коментари