Публикация

Време за мен

Съвременният свят е като състезание – хората се надпреварват в постигането на различни цели (кариера, семейство, социален кръг). Всеки бърза да се качи на скоростното влакче и да изпревари всички.


Това обаче изисква жертви – свободно време, малките моменти, дори може да коства и щастието, и здравето.

Докато полагаме усилия да се изкачим по социалната стълба – стабилна работа, пари, дом..., понякога изпускаме да живеем живота, за който мечтаем още от малки.

Скорошно проучване е установило, че нежният пол са по-стресирани, тъй като поемат много отговорности наведнъж – да постигнат успех в службата, да имат успешен брак и семейство, да се грижат за децата и дома, както и още други малки и по-големи задължения.

Тревогите на съвременната жена, майка и съпруга изглеждат безкрайни, но пренебрегването на собствените нужди крие редица рискове както за психическото, така и за физическото здраве като цяло.

Именно затова мили дами трябва още днес да  включете в претрупаната си програма малко време за себе си.

Прекъснете рутината – често се случва животът да си тече в едни релси и всеки ден да се случва едно и също – работа, домакинстване, децата, готвене, сън и после пак отначало. Променете нещо, за да се почувствате отново спонтанни и активни. Вместо да се втурнете да готвите след работа – излезте на разходка със семейството и хапнете нещо навън, ако имате нужда да си починете от чуждите грижи пък – излезте сами. Отидете на кино, театър или просто се разходете в парка.

Вземете душ или вана – една релаксираща баня с много аромати, сапунени мехурчета и масажни масла ще ви се отрази чудодейно. Ще се възродите и ще се заредите за нови битки. Почетете книга във ваната, послушайте любимата музика – отделете си няколко мига спокойствие.

Намерете си хоби – открийте какво ви вълнува и го превърнете в хоби. Може да пробвате различни неща – рисуване, шиене, градинарство, плетене... Или просто седнете на терасата и решавайте кръстословица. Дайте на мозъка си нещо различно за обмисляне, нещо леко и забавно.

Обади се на приятел
– срещнете се с приятели и познати, с които не общувате често. Няколко часа сладки приказки ще ви разведрят, но избягвайте тежките разговори – криза, безработица, безпаричие, болести. Това само ще ви натовари с чужди грижи.

Гледайте филм
, който на вас ви харесва, почетете любимата книга с чаша ароматен чай или кафе, слушайте музика. Откраднете си време за себе си, за да се отърсите от стреса и да се възстановите за нови подвизи.

Научете се да казвате „НЕ” – не може да направите всички щастливи, не сте супер герой (дори и те не могат винаги да помогнат на всеки). Знайте кога сте достигнали лимита си и се научете да отказвате, за да не се чудите вечерта къде е отлетял денът.

Коментари