Публикация

Енергийните напитки на горещия стол

Енергийните напитки представляват многокомпонентни течни храни и би следвало да се разглеждат внимателно, особено в контекста на новите данни за техния състав и въздействия върху човешкото здраве.


В момента в целия свят пазарният дял и годишна консумация на енергийните напитки непрекъснато се увеличават, и то предимно при учениците от горните класове и студентите. Енергийните напитки съдържат кофеин, както и големи количества захар, въглехидрати и разнообразие от добавки като гуарана, аминокиселината таурин, витамин B комплекс и др. Те се предлагат на младите хора като естествена алтернатива за подобряване на настроението, физическата и умствената дейности, на концентрацията, вниманието и потискане на необходимостта от сън.

Някои изследвания през последните години обаче показват необходимостта от допълнителна информация относно последиците от прекомерната консумация на тези популярни напитки.

Влияние върху зъбите, сърдечната дейност и теглото
До момента са направени редица научни проучвания, според които завишената киселинност на енергийните напитки има висок ерозивен потенциал по отношение на емайла на зъбите.
Въпреки че не са установени достоверни промени в електрокардиографските параметри на сърдечната дейност, след консумацията на енергийни напитки е доказано повишение на броя на сърдечните удари (с 5-7 на минута), както и завишено с 10 mm/Hg кръвно налягане.

Най-често енергийни напитки се препоръчват за увеличаване на тренировъчните възможности при спортисти и за понижаване на телесното тегло. Наблюдаваният увеличаващ енергията ефект се отдава на съдържащите се в тези напитки кофеин и глюкоза. Данните за влиянието им върху теглото са противоречиви, въпреки че съчетаването им с повишена физическата активност би могло да доведе до сваляне на килограми.

Според някои научни проучвания консумацията на енергийни напитки в комбинация с големи количества алкохол и физически упражнения може да доведе до внезапна сърдечна смърт. Установено е и  увеличение на случаите на т.нар. злокачествената сърдечна аритмия. При ниско кръвно ниво на алкохола кофеинът би могъл да тушира някои от проявите му, но при високи кръвни стойности на алкохола това не може да се постигне. Установено е, че консумацията на енергийни напитки, съдържащи 6% алкохол, води до затормозване на познавателните способности на човека.

-brr-

Влияние върху психичната дейност
 
Редица изследвания показват, че консумацията на енергийни напитки от здрави хора може да подобри познавателните способности, което обяснява нарастването на популярността им сред хората на умствения труд.

От друга страна, наскоро са установени данни за прояви на психози след повишена консумация на енергийни напитки от хора с психогенни разстройства като например шизофрения.
Съдържанието на кофеин в тези напитки широко варира - 80 до 141 mg на кутия. Кофеинът, който е определен като най-психологично активния компонент на енергийните напитки, се смята от Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата за безопасен, въпреки че в някои случаи са наблюдавани и известни неблагоприятни ефекти. Поради това е важно да се отбележи ролята на кофеина при децата.

Някои научни проучвания относно ефекта от повишена консумация на кофеин от подрастващите показват, че комбинацията от висок прием на кофеин и тауринсъдържащи енергийни напитки може да доведе до миокардиална исхемия и сърдечен спазъм при деца. Установени са и специфични ефекти при консумацията на енергийни напитки при подрастващите, включващи страх, нервност, виене на свят, неспособност за съсредоточаване, трудна концентрация, гастроинтестинални смущения и безсъние. Доказани са и други последващи ефекти, като дехидратация, ускорена сърдечна дейност, тревожност, мании и припадъци.

В тази връзка някои автори предлагат кофеиновият прием да се ограничи, особено при децата и бременните жени.

Недостатъчно са проучени и реакциите на организма при едновременна употреба на енергийни напитки и стимуланти.

Представените данни показват, че в момента обществеността се нуждае от допълнителна информация, за да бъдат предпазени особено подрастващите поколения от някои негативни ефекти в резултат на прекалената консумация на енергийни напитки.

 

Коментари