Публикация

Европеецът не се храни здравословно

Само един от петима жители на Великобритания, както и на други западноевропейски страни, се храни пет пъти на ден по малко.


Такива са резултатите от допитване, проведено от Световния фонд за изследване на рака (WCRF). Достатъчно количество плодове и зеленчуци ежедневно употребяват само от 18 до 26% от жителите на Европа.

Било установено, че колкото са по-ниски доходите на хората, толкова по-малко те се грижат да приведат менюто си в съответствие с изискванията на диетолозите. В същото време само 17% от европейците с ниски доходи могат да се съобразят с основните принципи на здравословното хранене.

При заможните жители на Стария континент процентът също не е особено висок – 24. Според изследователите мащабните акции за популяризиране на правилното хранене нямат никакъв ефект. Оказва се, че въпреки нерадостните данни от изследването най-здравословно се хранят във Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Белгия.

Колкото по на изток отиваме, толкова европейците се разминават с правилата на здравословното меню. Най-лоши са показателите в Латвия, Литва и Естония.

Коментари