Публикация

Живот със сенна хрема

Интервю с д-р Росица Бакалова, алерголог, за възможностите за пълноценен живот със сенна хрема.


Д-р Бакалова, за страдащите от сенна хрема безкрайните пролетни дъждове не само не са отегчителни, а са направо глътка въздух. Как се обяснява облекчението?
Наистина, за тези пациенти хубавото пролетно време може да се превърне в кошмар, а дъждът отмива полените. Броят на страдащите от алергии драстично нараства през последните години и причините още не са научно доказани, но има данни, че промените в климата са сред основните фактори. Много растения започват цъфтежа по-рано и той е по-продължителен. И така сенната хрема заплашва да се превърне за милиони хора по света от сезонен в целогодишен проблем. Сенната хрема, предизвикана от тревни полени, е най-разпространена у нас.

На второ място по честота е алергията към брезовия полен, но сега страдащите от нея се чувстват добре, защото цъфтежът отмина още през март. Полените произхождат от микроскопични зрънца - това са мъжките семена на растенията.
У нас в момента най-активен е груповият тревен полен – райграс, също тимотейка и ливадина. Сенната хрема е много по-разпространена в градовете, защото този прашец се полепва по носители – газове, петролни продукти. На морето например симптомите са по-слаби, защото големите въздушни течения прочистват въздуха. Затова ние препоръчваме на пациентите в най-активния за техните алергени сезон да отидат на море.

Повече хора ли ви търсят за диагноза и лечение?
Оказва се, че почти половината от пациентите с алергичен ринит изобщо не се обръщат към лекар и не предприемат лечение. Привикват да дишат през устата, смятат, че сенната хрема е хронично и нелечимо заболяване. Истината е, че при правилно поведение и подходящи препарати симптомите могат да бъдат максимално контролирани и дори да се постигне излекуване. Лечението е тясно свързано с точната диагноза и затова консултацията с алерголог е абсолютно задължителна. Той ще препоръча какви мерки трябва да се вземат, за да се ограничи чисто физически контактът с алергена. А при лечението има два пътя – облекчаване на симптомите и имунотерапия.

-brr-

Според силата и тежестта на симптомите делим пациентите ориентировъчно на две групи. При т.нар. „течащи носове” има хрема, кихане, запушване на носа заради набъбване на лигавицата и симптомите са предимно дневни. Другата група са „блокиран нос” – носът е запушен, секретът е жълто-зелен. Почти няма кихане и симптомите са предимно през нощта. При първата група много подходящ е неседативният локален антихистамин „Алергодил”. Защо го избираме? Има значение, особено при учениците, дали месеци наред ще взимат антихистамини през устата, които водят до разсеяност и съответно понижаване на успеха. Особено сега, в края на годината, това е важно, ученикът има нужда от добра концентрация и в същото време и от лечение.

Как се развива това страдание?
Искам да кажа, че е тревожна тенденцията за по-ранна поява на сенната хрема - преди се смяташе, че не започва преди 5-6-годишна възраст, а сега вече имаме 4-годишни деца с изявена сенна хрема. Симптомите и тежестта варират при отделните индивиди, но основните са сърбеж в носа и гърлото, главоболие, многократно кихане, запушване на носа, отделяне на бистър секрет, сълзене. Понякога пациентите казват, че се чувстват общо много зле. Причината е, че се получава поленова интоксикация, тъй като алергените предизвикват освобождаване на хистамин, а той е основен медиатор на възпалението и основен причинител на сенната хрема. Затова първи избор при лечението са антихистаминовите препарати – те блокират хистаминовите рецептори.

Какви биха могли да са усложненията при сенната хрема?
Понякога е възможно увреждане на синусите, бронхите, дори поява на проблеми със слуха. При по-тежки случаи се налага да се потърси спешна помощ - защото може да се стигне до оток на ларинкса и задушаване. Не бива да се забравя, че след четири сезона от началото на поленовата алергия има сериозен риск от развитие на сезонна бронхиална астма. При различните хора алергията протича различно и е правилно лекарят да избере медикамента, а не фармацевтът. Защото е добре да се използват препарати с по-меко действие и с по-голяма степен на безопасност. Повечето хора водят динамичен начин на живот и особено при шофиране предимството на „Алергодил” е, че няма общите неудобства на антихистамините, приемани през устата, като отпадналост, умора, понижаване на кръвното налягане.

-------------------------------------
Кабинетът на д-р Бакалова е на ул. „Янтра” 10, Пловдив

Коментари