Публикация

Турнирът Sargenor Cup отново с двоен победител

Шестото издание на тенис турнира за медици Sargenor Cup завърши триумфално за д-р Андрей Кендеров, който взе отличен реванш за миналата година, когато малко неочаквано загуби почти спечеления финал от пловдивския хирург д-р Емануил Йорданов.


Тогава по-силният физически доктор от Филибето успя да вземе приза не само в състезанието поединично, но и се окичи с шампионска титла в надпреварата по двойки.

Този път в „двоен” герой се превърна много техничният софиянец Андрей Кендеров, който си тръгна освен с две купи, и с наградата на „Порше София Запад”. Тази фирма предоставя на победителя безплатен уикенд в курорта Банско, докъдето може да отиде с лека кола „Ауди”, като моделът е по избор.

За най-любознателните фенове на статистиката ще спомена, че д-р Кендеров за втори пъти става двоен шампион – през 2008 г. в индивидуално класиране той е №1, а в класацията по двойки също заема 1-во място заедно с харизматичния д-р Евгений Медникаров.

Състезанията от тенис веригата Sargenor Cup се осъществяват по идея на д-р Петър Велев, собственик и управител на фирма „Екофарм” – основен спонсор на трите ежегодни турнира – за професионалисти, медици и за ВИП аматьори. Самият той всяка сутрин започва деня си с едночасов маратон на корта и е редовен участник в турнирните мачове между непрофесионалистите.

По традиция домакин на турнирите е Тенис клуб „Левски София”, чиито отлично подготвени червени терени в Борисовата градина отдавна са притегателно място за привържениците на този спорт, както и за онези, които редовно го практикуват. И тази година в продължение на два дни – на 2 и 3 юни, въпреки доста необичайното за сезона мокро време 30 любители от цялата страна дойдоха, за да покажат техническите си умения в тениса, своя състезателен хъс и волята си за победа.

-brr-

По принцип в турнирите Sargenor Cup участват само мъже, но по изключение този път взеха участие и две жени – д-р Марияна Динкова от Пазарджик, психиатър, и Антония Иванова-Бикова, зъболекарка от Благоевград. И двете са научили за турнира от интернет и бяха пристигнали в столицата специално за това състезание. Главният съдия на турнира Димитър Войнов, в миналото известен национал, постъпи като истински кавалер и удовлетвори искреното желание на двете медички да премерят сили с колегите си. Нещо повече – за да бъде началото наистина празнично, вече популярният турнир бе открит с демонстративен мач между двете тенисистки.

Повечето състезатели участваха за шести път в Sargenor Cup. Между тях имаше медици от различни специалности – ортопеди, невролози, кардиолози, имунолози, стоматолози и фармацевти, но до полуфиналите и финалите достигнаха най-много представители на хирурзите.

Андрей е на 42 години, по специалност имунолог, щастлив баща на две деца – момче и момиче, тренирал е тенис на корт от първи до седми клас, обича да ходи на фитнес и да кара ски, редовен участник е в този турнир, в който, както вече стана дума, става „двоен” шампион за втори път.

Докторът показа завидна физическа издръжливост: най-напред се раздаде във финала срещу миналогодишния победител хирурга Емануил  Йорданов, а след като му отне титлата с 6:3 и 6:4, веднага се включи във финала по двойки.

Според него препаратът срещу умората Sargenor наистина е способен на чудеса – особено след голямо физическо натоварване. „Много е подходящ при възстановяване на силите, употребявах го и през двата състезателни дни, при това няколкократно. Мачовете бяха тежки и продължителни, а и силното слънце си каза думата...”

Партньорът му Георги Куков, фармацевт по образование, за четвърти път мери сили в този турнир, но за първи път играе в тандем с д-р Кендеров. Срещу намерението на тази двойка софиянци да напуснат турнира само като шампиони се изправиха миналогодишните победители Иво Дойчинов и Петко Димов, единият от Враца, другият от София.

Те бяха амбицирани на всяка цена да повторят успеха си, шумно ги подкрепяха съпругите им и децата, получи се рядко красив и зрелищен „четирибой” – карето медици се хвърли страстно в играта като четирима мускетари, които вместо шпаги размахваха тенис ракети. Софиянци обаче бързо взеха предимство с 4:3, стигнаха до 7:3, но мачът за тях зацикли и резултатът стана 7:6, 8:7, и чак тогава се стигна до заветното 9:7...

Всички класирали се на първите три места в двете версии на турнира получиха купи, както и спортни екипи и комплекти Sargenor и NeOx от „Екофарм”. А само „отличниците” в състезанието по двойки – Кендеров и Куков – и по един марков сак от „Ауди”.
Наградите, както всяка година, връчи д-р Петър Велев, чийто тенис „дует” с д-р Георги Милев заслужено спечели третото място.

Ето и имената на всички, заели първите три призови места:

Индивидуално класиране:
1. Андрей Кендеров, София
2. Емануил Йорданов, Пловдив
3. Иво Мильотиев, Пловдив,
    Иво Дойчинов, Враца

Класиране по двойки:
1. Андрей Кендеров и Георги Куков, София
2. Иво Дойчинов и Петко Димов, Враца, София
3. Емануил Йорданов и Боян Костов, Пловдив,
    Петър Велев и Георги Милев, София



    

 

Коментари